Kvinnen i plast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinnen i plast
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerKriminalroman
ForlagGyldendal forlag
Sider308

Kvinnen i plast er en norsk kriminalroman skrevet av Kjell Ola Dahl og utgitt på forlaget Gyldendal i 2010.

Kvinnen i plast er bok nummer sju i serien om Politimannen Gunnarstranda. I tillegg til Gunnarstranda, får både hans trofaste kumpan Frank Frølich og etterforskeren Lena Stigersand viktige roller i denne romanen.

Andre bøker i serien om Gunnarstranda er Dødens investeringer (1993), En liten gyllen ring (2000), Mannen i vinduet (2001), Lille tambur (2003), Den fjerde raneren (2005) og Svart engel (2007).

Kvinnen i plast er en politiroman med et intrikat og komplisert plott der flere mysterier er vevet inn i hverandre. Alle mysteriene er mer og mindre relatert til voldelige eller psykologisk usunne relasjoner mellom menn og kvinner. I tillegg til hovedhistorien, mysteriet om hvem som drepte Veronika Undset, arbeider Frølich med en sak der en afrikansk student ved Universitetet i Oslos Internasjonale sommerskole, er forsvunnet

Handling - hovedhistorien[rediger | rediger kilde]

Frank Frølich spaner en sommernatt utenfor huset til en tungt kriminell person. En kvinne ankommer, blir i huset noen timer og forlater huset på morgenkvisten. Hun setter seg i en drosje. Frølich får beskjed om å følge etter og oppta forklaring av henne. Han anholder henne når hun går ut av drosjen. Han ransaker henne og finner noen gram kokain i vesken hennes. Stoffet er gjemt i en tenner. Nå har han en legitim grunn til å spørre henne ut. Han pågriper henne og avhører henne om hvorfor hun var hos den kriminelle om natten. Hun vil ikke si noe. Hun bøtelegges for besittelse av stoff, og slippes noen timer senere.

Den kvelden skal Frølich i førtiårslaget til sin kamerat Karl Anders. Han har en viss motvilje mot å gå dit. Han og Karl Anders deler en trøblete fortid. Denne fortiden avdekkes gjennom bokas handling.

I selskapet blir Frølich introdusert for kameratens forlovede. Dette viser seg å være den samme kvinnen – Veronika Undset.

I dette selskapet blir Frølich kjent med en venninne av Veronika, Janne, som er enslig mor til en sønn i tenårene.

To dager etter selskapet blir Veronika funnet drept. Hun er knivstukket mange ganger i brystet. Liket er kastet i en søppelkonteiner på Kalbakken. Den drepte er uten klær. Den drepte har også brannskader på kroppen og liket er pakket inn i plast.

Frølich opplever det som problematisk å delta i etterforskningen siden han kjenner Veronikas forlovede. Han holder seg lavt og arbeider isteden med saken som gjelder den forsvunne studenten.

En kveld blir Frølich oppsøkt av Karl Anders. Samtalen dem imellom viser at forloveden ikke kan utelukkes som mistenkt for drapet på Veronika. Det som uroer Frølich like mye er at det blir klart at Veronika ikke har hatt befatning med narkotika. Hvorfor fant han da kokain i veska hennes?

Gunnarstranda pågriper Veronikas forlovede. Han blir framstilt for varetekt, men dommeren gir ikke politiet medhold. Mannen slipper fri og politiet må starte fra begynnelsen.

Politiet har flere mistenkte i tillegg til forloveden. En annen mistenkt er den kriminelle som Frølich spanet på den natten han arresterte Veronika.

Politiet arbeider ut fra en teori om at Veronika ble voldtatt før hun ble drept. Brannskadene på underkroppen hennes antas å være foranlediget av kokende vann, at gjerningsmannen brukte kokende vann til å fjerne eventuelle DNA-spor etter voldtekten. Motivet for drapet antas å være gjerningsmannens ønske om å skjule overgrep og voldtekt.

Etterforskningen viser at Veronika hadde en mystisk Stalker, en mann som dyrket henne, fotfulgte henne og tok bilder av henne i smug. Frølich finner ut at stalkeren var en nabo av Veronika. Når Gunnarstranda oppsøker stalkeren er han knivdrept av ukjent gjerningsmann. I leiligheten hans finner politiet digitale bilder av Veronika. På denne disken finner politiet også bilder av en ukjent mannsperson. Bildene er tatt samme dag som liket av Veronika ble funnet. Gunnarstranda kjenner igjen stedet hvor bildene av mannen er tatt. Mannen lokaliseres. Han er en psykolog som forteller at han har hatt Veronika som klient, men bare til én eneste time. Psykologen kan ikke gi svar på hvorfor stalkeren har fotografert ham.

Politiet går psykologens fortid etter sømmene. Det viser seg at han har jobbet mot skoleungdom og hadde for flere år siden som klient en ung skoleelev fra Senja, som ble knivdrept på samme vis som Veronika.

Politiet står nå altså overfor flere mysterier og flere mulige mistenkte. En av etterforskerne, Lena Stigersand går inn i rollen som provokatør og tar time hos psykologen. Frølich på sin side, fortsetter å følge narkotikasporet: Hvorfor ble Veronika pågrepet med narkotika hvis hun aldri brukte stoff?

Disse to initiativene blir utslagsgivende og gjør at politiet kan rekonstruere hva som skjedde den natten Veronika Undset ble drept samt hvem som drepte studenten fra Senja. Det siste mysteriet, hvem som drepte Veronikas beundrer – stalkeren, løses først når Frølich dykker ned i fortiden. Han må ta et oppgjør, og det finner sted dypt nede i Oslos underverden.

Handling - sidehistorien[rediger | rediger kilde]

En ung kvinnelig student fra Universitetet Makerere i Kampala har fått plass på Universitetet i Oslos internasjonale ungdomsskole. Kort etter ankomst er hun sporløst forsvunnet. Frølich forsøker å rekonstruere hennes bevegelser og finner ut at hun på Oslo lufthavn ble tilsnakket av en mannsperson. Han lokaliserer denne mannen og spaner ham ut. Mysteriet finner sin løsning i en hytte ved Drammensfjorden.

Forgjenger:
 Svart engel 
Bøker om Gunnarstranda
Etterfølger:
 Isbaderen