Kveøyforbindelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kveøybrua med fylling sett fra Kveøya mot Salen på Hinnøya.
Foto: Rob Stoeltje (2013)

Kveøyforbindelsen er en vei- og bruforbindelse som knytter Kveøya i Kvæfjord i Troms sammen med Hinnøya og gir innbyggerne på Kveøya fergefri forbindelse til omverdenen. Veien er en del av fylkesvei 105. Forbindelsen ble åpnet 25. september 2010.[1]

Veien går over Øysundet mellom Hundstad sørøst på Kveøya og Salen på Hinnøya. Den består av vei på land og steinfyllinger i sjø på til sammen 2010 meter, samt Kveøybrua på 370 meter. Veien har ett kjørefelt og møteplasser. Brua er ei stålkassebru med seilingshøyde 10 meter.

Kveøyforbindelsen erstatter fergestrekningen mellom Hokland på Kveøya og kommunesenteret Borkenes.

Troms fylkesting vedtok 7. desember 2006 at Kveøyforbindelsen skulle bygges.[2] Byggearbeidet begynte i oktober 2007 med skogrydding og masseuttak i Salen. Like etter byggestart ble det spekulert på om funn av fornminner på Kveøyas sørøstspiss kunne forsinke arbeidet med Kveøyforbindelsen.[3][4] Spekulasjonene ble imidlertid avvist av fylkesråd i Troms Synnøve Søndergaard.[5] I mars 2008 sendte Statens vegvesen Kveøybrua ut på anbud[6], og Mesta Entreprenør AS ble hovedentreprenør for Kveøybrua.

I forbindelse med byggingen av Kveøyforbindelsen ble fylkesvei 83 ved Salen senket tre meter. Man tok stein fra dette stedet til Kveøyforbindelsen.

I 2013 ble fylkesvei 105 Kveøyforbindelsen kåret til Nord-Norges beste anleggsprosjekt. Prisen deles ut hvert tredje år av Maskinentreprenørenes Forbund. Begrunnelsen denne gangen var at prosjektet var utfordrende, at det hadde tre lokale entreprenører og at prosjektet har stor betydning for lokalsamfunnet. – Den tekniske løsningen var en utfordring, spesielt siden prosjektet ble utført som sjøfylling på forholdsvis store dyp. Videre ble prosjektet levert til rett tid, til god kvalitet og innenfor avtalte økonomiske rammer, heter det i begrunnelsen for prisen. Prosjektet var et arbeidsfellesskap mellom de tre entreprenørene Nydals Maskinstasjon AS, Brødrene Kiil AS og Harstad Maskin AS

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]