Kuppet i Loshult

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kuppet i Loshult var snapphanenes største bragd under den skånske krigen, også kjent som Gyldenløvefeiden.

Etter den danske-norske hæren gikk på land ved Råå ikke langt fra Helsingborg i juni 1676 måtte den svenske kongen Karl XI trukket tilbake sine fåtallige styrker til baser på Småland. Men det var mye krigsmateriell som måtte reddes og dette tok mer tid enn beregnet. Hundrevis av vogner med ammunisjon, forsyninger og andre midler måtte flyttes til nærliggende samlingssteder i selve Skåne.

Et slik sted var ved Loshult kirke ikke langt fra grensen mot Småland i nordlige Skåne i nærheten av Osby. Der blir over 250 vogner samlet i et tren med ammunisjon, teltutstyr ment for selveste kongen og krigskassen med kobberplater verdt 30 000 rigsdaler som etter dagens sum ment 70 til 80 millioner kroner. Bare tyve soldater bevoktet vognene i ly av kirken den 24. juli 1676 da de blir angripet fra uventet hold.

Bøndene i omegn hadde fått lært at kongens utstyr og krigskassen var ved Loshult kirken så de sendt ut ryttere til Landskrona for å underretter danskene. I mellomtiden blir 150 bønder fra Osby, Loshult, Hästveda og Broby sogn i nordlige Skåne samlet for å angriper vaktstyrken som forgjeves forsøkt å slå tilbake angrepet. Etter 9 var drept, rømte resten over grensen så snapphanene kunne går løs på konvoien av de over to hundre og femti vogner.

Etter krigens slutt prøvde Karl XI å få tak på krigsbyttet som snapphanene hadde tatt i sommeren 1676, men til tross for at flere var arrestert og dømt for deltagelse i kuppet fant man aldri krigskassen. Karl XI benåder alle som var blitt dømt til slutt og måtte oppgir enhver tanke på å finner den fortapte skatten.

Det er ment at kobberplatene hadde blitt gravde ned og deretter gikk tapt så det er mulig at en skatt er å finne i traktene omkring Loshult og Osby. Skattejegerne fram til nå leter etter krigskassens innhold. I 1996 var ti kobberplater funnet nord for Loshult ved tilfeldighet da skogplanting fant sted.