Kunstforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En kunstforening er en forening som arbeider for å skape interesse og forståelse for billedkunst og kunsthåndverk i samfunnet, først og fremst gjennom å arrangere utstillinger, men også gjennom annen formidlingsvirksomhet som foredrag, kurs og lignende.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kunstforeningene var fra gammelt av en sammenslutning av kunstinteresserte borgere, som var opptatt av å hjelpe fram og støtte kunstnere og arrangere utstillinger av deres arbeider parallelt til de på den tid få offentlige muligheter som fantes. Mange av medlemmene var velsituerte, og kunne ta på seg å yte større og mindre summer til kunstnere under utdanning, eller til reisestipender. I de større byene ble der kjøpt eller donert bygninger som kunne tjene til utstillingslokaler. Mange kunstforeninger kjøpte inn bilder som ble loddet ut blant medlemmene. Mange av disse gikk senere tilbake til foreningenes permanente samlinger, og er etterhvert blitt en del av landets museer.

I dag[rediger | rediger kilde]

Kunstforeningene i dag arbeider for å fremme forståelse og opplevelse av det som rører seg i dagens kunst. Enkelte av foreningene kaller seg kunsthaller, for å skille mellom seg og kunstmuseene. Blant annet endret Bergen kunstforening i 2001 galleriets tittel til Bergen Kunsthall.

På mindre steder vil kunstforeningene ha en funksjon i å arrangere større og mindre utstillinger av kunstnere fra distriktet.

Norske kunstforeninger[rediger | rediger kilde]

Det er kunstforeninger i mange norske byer og tettsteder. Lista viser noen av de eldste og største.