Kulturpsykologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kulturpsykologi er en del av psykologien som legger til grunn at kultur og psyke er uadskillelige, og at psykologiske teorier som ikke tar hensyn til ens kultur, ofte har sterkt begrenset anvendbarhet på andre kulturer. Som Richard Shweder, en av hovedskikkelsene i feltet, skriver: "Cultural psychology is the study of the way cultural traditions and social practices regulate, express, and transform the human psyche, resulting less in psychic unity for humankind than in ethnic divergences in mind, self, and emotion" (Shweder 1991, s. 72).

Innenfor amerikansk psykologi har kulturpsykologien sine røtter i 1960- og 1970-tallet, men har i de senere tiår blitt mer framtrendende. Noen av de klassiske tekstene som fremmer kulturpsykologien er Shweder og Levine (1984), Triandis (1989), Bruner (1990), Shweder (1991), Markus og Kitayama (1991), Cole (1996), Nisbett og Cohen (1996), Shore (1996), Fiske, et al. (1998), Nisbett, et al. (2001) og Nisbett (2003). Kulturpsykologer bruker generelt sett enten etnografiske eller eksperimentelle metoder (eller en kombinasjon) i sin datainnsamling.

Lev Vygotskij regnes også som en representant for kulturpsykologi.

Kulturpsykologien er adskilt fra kryss-kulturell psykologi ettersom selve gyldigheten av universaliteten til de psykologiske prosesser som testes problematiseres.

Professor Arnulf Kolstad ved NTNU har arbeidet mye med kulturpsykologiske problemstillinger. Høgskolen i Telemark tilbyr et studium i kulturpsykologi.

Se også[rediger | rediger kilde]