Kuba (park)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′26,908″N 10°45′9,3996″Ø

Plassen der gassbeholderen sto, med Grünerløkka Studenthus i bakgrunnen

Kuba (Cuba[1]) er en park på begge sider av AkerselvaGrünerløkka i Oslo. Den ble anlagt i 1928.

I 1999 ble Kuba park opparbeidet og utvidet på Lysverkets tidligere lagerområde.

Parken mellom Alexander Kiellands plass og Grünerløkka har en paviljong som brukes for både den nokså utradisjonelle 17. mai-feringen på Kuba og for politiske debatter. Mer enn noe er denne parken blitt kjent som et åsted for kulturarrangementer og politiske markeringer – filmvisninger, solidaritetsmarkeringer, ballspill og konserter.

Parkområdet mellom Åmodt bro og Vulkanhallen på Grünerløkka er det som idag kalles Kuba. En teori er at navnet kommer av fyrhuset for gassbeholderen på Kuba.[2] Denne er tegnet av arkitekt Thorvald Astrup og sto ferdig i 1924. Denne gassbeholderen hadde en overbygning formet som en kube, og i henhold til denne forklaringen fikk den navnet Kuba. Men gassbeholderen var sylinderformet, så forklaringen er neppe riktig.[2] Navnet kan også være en sammentrukket form av navnet til plassen «Kudskebakken», som lå nedenfor Telthusbakken.

Fyrhuset[rediger | rediger kilde]

Fyrhuset ble oppført i 1924 som fyrhus for gassklokken som dengang var nærmeste nabo til parken. Det er tegnet av arkitekt Thorvald Astrup i nyklassisisme med fine proporsjoner og detaljer. Bygningen hadde lenge stått og forfalt og var nærmest en ruin da Jørn Hugo Hansen, Pontus Svensson og Bo under navnet Pavillon. Fra 2010 drives Vertshuset Kuba der. Fra 2011 bytter huset igjen navn til Fyrhuset Kuba.

Fyrhuset Kuba park er tildelt en kulturvernpris fra Fortidsminneforeningen avdeling Oslo og Akershus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tvedt, side 105 «Cuba, Kuba, opprinnelig det folkelige navnet på en vik i Akerselva ved Bergverksgata; nå brukt om grøntarealet på begge sider av elven»
  2. ^ a b Tvedt, side 105 «Navnet er ikke sikkert forklart. Det kan ha sammenheng med at bebyggelsen på Grünerløkka-siden fått navnet «Ny York)), og at Cuba lå nedenfor denne. En annen forklaring er at det har sammenheng med gassklokka og ordet kube, og i så fall skal det uttales med tonem 2»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]