Krigsfangemuseet i Schildberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krigsfangemuseet i Schildberg
Kart
Krigsfangemuseet i Schildberg
51°25′33″N 17°56′00″Ø
I Ostrzeszów

Krigsfangemuseet i Schildberg er et norsk museum over krigsfangeleiren Oflag XXI-C i den polske småbyen Ostrzeszóws gamle rådhus.

I årene fra 1982 og frem til i dag er det blitt samlet inn en lang rekke gjenstander, både i Norge og i Polen, som hadde tilknytning til krigsfangene. Et par spesialutstillinger er blitt arrangert, men i 1996 fikk den norske avdelingen fast utstilling i nyoppussete lokaler på 70 kvadratmeter. Innsamling av gjenstander fortsetter, og museet har nå utviklet seg til å bli et kunnskaps- og kompetansesenter om norske krigsfanger. En boksamling er også under oppbygging.

Schildberg-fangene klarte å smugle med seg et lite kamera i fangenskapet. Ved hjelp av sjokolade og sigaretter fra Røde Kors-pakker. De kunne således dokumentere mange sider av fangelivet. De aller fleste av fotografiene er forstørret og dekker store deler av veggene i museet.

I 2004 besøkte over 6 000 personer Krigsfangemuseet, de fleste polakker, men også en del norske grupper, familier og enkeltpersoner, bygningen. Det er utgitt to hefter på polsk, og det arbeides[når?] med å utgi flere hefter på norsk for å belyse krigsfangenes skjebner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]