Krasnoyarsk (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krasnoyarsk er et monologdrevet skuespill av Johan Harstad som også inneholder tolv rene kortprosatekster. Det ble første gang vist som eksamensforestilling på Det Norske Teater i desember 2008 under tittelen Krasnoyarsk: Dagdraumnasjonen. Medvirkende var Frank Kjosås («Kreuzberg»), Ragnhild Hilt («Antropologen»), Unn Vibeke Hol («Den Andre Antropologen»), Caisa Strømmen Røstad («Midorimatic»), The Younger Brother Boys (Band), Koreografien var ved Ingri Fiksdal, scenografi og produsent ved Monica Nestvold, mens Miriam Prestøy Lie hadde regien.

Skuespillets offisielle urpremiere fant sted på Café Teatret i København den 23. januar 2010 under tittelen Krasnoyarsk: I begyndelsen var historien ... Medvirkende der var Tammi Øst («Kreuzberg»), Olaf Johannesen («Antropologen», Martin Greis («Den Andre antropologen»). Scenografi var ved Rikke Juellund, og regien var ved Line Poulsen. Dansk oversettelse ble gjort av Das Beckwerk.

Krasnoyarsk kjennetegnes ved å være et av Harstads mer eksperimentelle arbeider. Det er gitt stor frihet til ensembler som ønske å produsere en forestilling av det. I forordet til den trykte utgaven av teksten, slik det foreligger i boken Bsider, skriver Harstad:

Krasnoyarsk presenteres her i sitt originale, åpne format, hvor grensene mellom monologer og sceneanvisninger tidvis glir over i hverandre og må defineres av ensemblet. Oppføringer av stykket kan følge teksten slik den står, eller den kan presenteres i en egendefinert utgave. I det siste tilfellet oppfordrer forfatteren de medvirkende til fritt å stryke, endre, flytte, samt tilføre ny tekst, nye elementer og løsninger, og for øvrig gjøre akkurat som man vil med innholdet.

Handling[rediger | rediger kilde]

En antropolog utstyrt med telt, GPS og radiomarkør tråler områdene mellom Russland og Kina på jakt etter liv i kjølvannet av en verdensomspennende katastrofe som har tilintetgjort alle kontinentalplatene med unntak av Eurasia. Underveis møter han en annen person, en kvinne i besittelse av en samling rapporter fra et lite antall av verdens tidligere innbyggere, tilsynelatende nedtegnet like før verdens undergang. Samtidig er en av de øvrige forskerne fra overlevelsesbasen på Krasnoyarsk sendt ut for å finne denne antropologen som plutselig har sluttet å sende rapporter tilbake til dem.