Krøniken om engelskmennenes konger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krøniken om kongene til engelskmennene ble skrevet ca. 1128 av munken og historikeren William av Malmesbury (ca. 1090–1143). Den var basert på hans Gesta regum anglorum (De engelske kongenes dåder), 1127, som fulgte samme opplegg som hans teologiske verk, Gesta pontificum anglorum (De engelske biskopenes dåder), 1125. En revidert utgave av Gesta regum anglorum ble dedisert jarl Robert av Gloucester i 1127.

William av Malmesburys historie strekker seg fra de tidligste perioder og fram til regimet til kong Stefan av England. Selv om William av Malmesbury betraktes som en etterrettelig forfatter bedømmer han ofte historien basert på kristen etikk. Å bli truffet av lynet var ikke bare en uheldig hendelse, men også en guddommelig staff for ens synder. Boken inneholder også informasjon av betydning for historikerne, som blant annet at den er en av de tidligste bekrefter på at Rollo, Vilhelm Erobrerens forfar, faktisk var av norsk opprinnelse.

I forordet nevner forfatteren at «Den Første Boken, derfor, inneholder en knapp opptegnelse av de engelske, fra den tiden av deres landstigning til Britannia og til den av kong Egbert, som etter de ulike prinsene hadde falt på ulikt vis, fikk monarkiet for bortimot hele øya. (...) Den Andre Boken vil inneholde den kronologiske rekken av konger til normannerne kom. Den Tredje følgende Boken vil være opptatt av historien til de tre følgende kongene, med tillegg av hva som enn skjedde andre steder i deres tid, som fra dens berømmelse kan kreve en mer spesiell oppmerksomhet.»

Boken er gjenutgitt i moderne tid, blant annet i England i 1904 og 1968.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]