Krølle Kro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krølle Kro
Interiøret på Krølle i 1955. Beliggenheten i kjelleretasjen plasserte vinduene langt oppe på veggen.
Beliggenhet
AdresseUranienborgveien 13, 0351 Oslo
LandNorge
StedOslo
Etablert1953
Kart
Kart
Krølle Kro
59°55′17″N 10°43′25″Ø

Krølle Kro var et bevertningssted i Uranienborgveien 13, Oslo fra 1953 til 1994. I mange år var «Krølle» både et lokalt stamsted og et samlingssted for kunstnere og studenter.

Fra høsten 1985 frem til 1992 var Krølle Kro kjent for sine onsdagskvelder med sigøynermusikk i regi av Oslo Tangoforening. Mange kjente artister var å høre på disse kveldene: Per Karang, Nils Økland, Pål Thorstensen, Erik Fossum Svendsen, Benone Damian, Stefan Bucur, Roar Engelberg, Per Arntzen, Dag Hagen, Reidar Aarsand, Helge Ellingsen, Mikko Lampila. Orkestrene Gjertruds sigøynerorkester, Sturm und Drang og Primas har alle sitt utspring i musikkmiljøet på Krølle Kro. Fortsatt eksisterer det legendariske «Krøllepianoet», et 6-oktavers piano fra Nordiska Pianofabriken. Pianoet er i Per Karangs eie.

Et større maleri som allegorisk fremstiller folkelivet på Krølle Kro, dekket i sin tid en stor del av fondveggen. Bildet er utført av Sigrun Glomsås og Solveig Scharffenberg Larsen, og ble senere flyttet til restauranten Justisen i Møllergata.

Litteratur[rediger | rediger kilde]