Korsgata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se pekerside for flere forekomster av Korsgata.
Korsgata
I nr. 16 står et lite trehus mellom alle murgårdene.
Basisdata
NavnKorsgata (532)
LandNorge
StrøkGrünerløkka
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
TilstøtendeNedre gate, Øvre gate, Markveien, Thorvald Meyers gate, Schous plass, Toftes gate, Herslebs gate, Rathkes gate

Kart
Korsgata
59°55′12″N 10°45′24″Ø

Korsgata (5–31b, 12a–32) er ei gate på Grünerløkka i Oslo. Den går fra Nedre gate til Toftes gate ved Schous plass. Herfra fortsetter den som Rathkes gate fram til Sofienbergparken. Opprinnelig var dette også en del av Korsgata, men i 1874 fikk den eget navn.

De første kvartalene ligger innafor det området som kalles Ny York, men det er lite av den eldste bebyggelsen igjen. Nr 16 er et lite trehus fra ca. 1850, som er bevart og rehabilitert, og som nå benyttes som grendehus for området.

I bakgården til nr 5 bygges i 2008 ei seksetasjes boligblokk i moderne formspråk (arkitekt Reiulf Ramstad).

Korsgata 12 og 18 er Korsgata borettslag fra 1985. Radiostasjonen Radiorakel starta opp i 1981 i en kjeller i Korsgata. Nr 14, som nå er revet, var okkupert en periode på 1980-tallet.

Bebyggelsen er ellers variert. På hjørnet av Markveien (nr 57 til denne) ligger det tidligere Grünerløkka hybelhus, et kommunalt losjihus for menn (tildelt arkitekturprisen Houens fonds diplom i 1923), nå kontorer for bydelsadministrasjonen.

Det siste kvartalet har parken Schous plass (med filial av Deichmanske bibliotek) på nordsida og det tidligere Schous bryggeri på sørsida. Ved overgangen til Rathkes gate var det tidligere en dam der Torshovbekken rant. Den var skøytebane om vinteren, inntil den blei fylt igjen da parken på Schous plass blei anlagt i 1887.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]