Korpilombolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korpilombolo
LandSveriges flagg Sverige
Areal107 hektar[1]
Befolkning505[1] (2020)
Bef.tetthet4,72 innb./hektar
Kart
Korpilombolo
66°50′59″N 23°03′06″Ø

Korpilombolo (meänkieli: Korpilompolo) er et tettsted i Pajala kommune i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 529 innbyggere.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet har sannsynligvis sin opprinnelse fra samisk eller meänkieli. Det samiske ordet kuorpa betyr «land herjet av skogbrann», og luobbal utviding eller stille parti i en elv. På meänkieli kan korpi vise til et «avsides- eller karrig område», mens lompolo betyr «utvidelse i elv eller tjern.»

Korpilombolo blir vanligvis oversatt med «ødemarksby ved et lite tjern».

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Korpilombolo er et utpreget skogsbygdområde, og fram til 1500-tallet var det ingen fastboende her. Området hadde imidlertid blitt benyttet tidligere av skogssamer og bønder fra Övertorneå, samt som jakt- og slåtteområde. Det var rikelig med fisk i sjøene, og skogene ble brukt til jakt og fangst.

Den eldste gården i området nevnes første gangen i 1680. De første husene ble bygd tett, i nærheten av kirken, men bebyggelsen ble mere spredt etter en stor brann som inntraff 1825.

Bortsett fra natur- og gårdsnavn finnes det ikke mye igjen fra tiden da den første bebyggelsen fant sted. Interessen for skogen økte på 1800-tallet på grunn av industrialiseringen, og mange startet med tjærebrenning. Det ble en viktig binæring til landbruket. I 1820 ble det eksportet cirka 2000 tønner tjære derfra.

Tettstedet hadde også felles vanndrevet kvern, Lahen-mylly, med sine naboer i Lahenpää, og den er i stor grad restaurert idag.

Innbyggerantallet nådde sin topp i 1954 med 4058 personer fast bosatt i sognet. Den 3. juni 1870 ble Korpilombolo en egen borgerlig kommune. Etter drøye 100 år ble den slått sammen med Pajala kommune, hvor også flere av stedets servicenæringer er flyttet.

Referanser[rediger | rediger kilde]