Russell (New Zealand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kororareka»)
Russell
LandNew Zealands flagg New Zealand
RegionNorthland
DistriktFar North
Befolkning816 (2006)
Posisjonskart
Russell ligger i New Zealand
Russell (New Zealand)
Russell
Russell (New Zealand)
Kart
Russell
35°15′40″S 174°07′19″Ø

Russell i Bay of Islands

Russell (tidligere kjent som Kororareka) var den første permanente europeiske bosettingen og havnebyen på New Zealand. Den ligger i området Bay of Islands i regionen Northland, nord på Nordøya. Ved folketellingen i 2006 lå folketallet på 816, en økning på bare 12 fra folketellingen i 2001.[1] Sammen med tallet på turister og tilfeldig overnattende ligger folketallet på vel 1100. Mange av husene i området er i bruk som fritidsboliger og til turistformål.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Maoriopphav[rediger | rediger kilde]

Den første kontakten med europeiske og amerikanske skip på 1800-tallet utløste stor handelsaktivitet med de lokale maoriene.

I Bay of Islands var det en rekke trygge ankringsplasser og en stor maoribefolkning. For å trekke skip til stedet begynte maoriene å forsyne de besøkende med matvarer og tømmer. Det de ventet tilbake var respekt, skytevåpen, alkohol og andre europeiske handelsvarer.

Kororareka vokste og utviklet seg på grunn av denne handelen, men fikk fort et dårlig rykte som et lovløst samfunn, fullt av prostitusjon og alkoholisme, og ble kjent som «the Hell Hole of the Pacific» («Helveteshullet i Stillehavet»).[2] Europeiske lover hadde ingen myndighet der og maorilover ble sjelden håndhevet innenfor byområdet.

Hovedstaden på New Zealand[rediger | rediger kilde]

I 1840 var Russell blitt et viktig handelssenter, og byen var en viktig forsyningshavn for hval- og selfangere. Da den newzealandske kolonien ble grunnlagt dette året, var guvernør William Hobson motvillig til å gjøre Kororareka til hovedstad på grunn av det dårlige ryktet byen hadde. Isteden kjøpte han land ved Okiato, sju km lenger sør, og gav dette stedet navnet Russell til ære for koloniministeren, lord John Russell. Et år senere ble hovedstaden flyttet til Auckland, etter ordre fra de Sydney-baserte britiske kolonistyresmaktene.[2]

I begynnelsen av «Flaggstangkrigen» i 1845 (utløst av den gjentatte fellingen og gjenoppsettingen av symbolet på britisk herredøme, flaggstanga på Flagstaff Hill ovenfor byen), ble byen Kororareka/Russell plyndret av maorihøvdingen Hone Heke, som ved en avledningsmanøver drev bort de britiske forsvarerne. Flaggstanga ble felt for fjerde gang, og innbyggerne flyktet om bord på britiske skip, som så bombarderte byen og ødela de fleste av husene.[3]

Russell i moderne tid[rediger | rediger kilde]

Kororareka var en del av havneområdet til Russell, og etter at Russell (Okiato) ble fraflyttet, ble gradvis Kororareka også kjent som Russell. I januar 1844 innlemmet guvernør Robert FitzRoy offisielt Kororareka som en del av byområdet til Russell. I dag viser navnet Russell bare til Kororareka, mens den tidligere hovedstaden er kjent under det opprinnelige navnet, Okiato, eller Old Russell.

Hovednæringsveien i Russel er turisme med restauranter, kaféer, gavebutikker og overnattingssteder. I nærområdet er det etablert flere dyre fritidsboliger, slik som det dyreste overnattingsstedet på New Zealand, Eagles Nest.[3]

Bilfergen over Bay of Islands, hovedturistveien til Russell, går mellom Okiato og Opua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.stats.govt.nz/NR/rdonlyres/8CEB26B4-657F-4722-8333-161FCCE4EAC0/0/FarNorthDistrict.xls
  2. ^ a b Whykickamoocow - curious New Zealand place names - McCloy, Nicola, Random House New Zealand, 2006
  3. ^ a b Russell (fra Lonely Planet New Zealand, 13. utgave, september 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]