Koromandelkysten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Koromandelkysten

Koromandelkysten er kystlinjen sørøst på den indiske halvøy. Det antas at navnet er avledet av det tamilske Chola Mandal, "området (=mandalam) for Chola" (-dynastiet). Geografisk dreier det seg om kysten fra Point Calimere (Kodikkarai) nær Kaveri-elvens utløp til munningen av elven Krishna. Koromandelkysten omfatter kyststrekninger i delstatene Tamil Nadu og Andhra Pradesh og forbundsterritoriet Pondicherry.

Havnebyen Trankebar (Tranquebar), som tidligere var en dansk koloni, ligger på Koromandelkysten. Det gjør også storbyen Chennai (tidligere Madras).

Den 26. desember 2004 ble kysten rammet av tsunamier utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanene. (Se Jordskjelvet i Indiahavet 2004). Særlig Nagapattinam-distriktet ble hardt rammet – antagelig er rundt 60 perosent av de omkomne på/ved det indiske fastland fra dette ene distriktet av Tamil Nadu.

IndiastubbDenne Indiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.