Koolie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koolie
coolie, australsk koolie
Koolie, blå merle
Hundetypefårehund av collietype
OpprinnelseAustralia
Egenskapergjeterhund, brukshund, familiehund
Livsløp10–12 år
Størrelse40-60 cm (15–27 kg)
Passer forgjetere, meget aktive
Anerkjennelser
FCImangler
(FCI #)
AKCmangler
CKCmangler
KCmangler
UKCmangler
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Koolie eller australsk koolie, også kalt coolie og, om enn uriktig, tysk koolie, er en australsk fårehund av collietype. Hunderasen avles nesten utelukkende for sine egenskaper som arbeidende gjeterhund for sau og kveg.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Rasenavnet koolie er avledet av det moderne engelske begrepet collie, som beskriver en gruppe gjeterhunder med britisk opprinnelse, via coolie og det gamle engelske uttrykket colley. Til å begynne med ble koolie og coolie brukt parallelt til å beskrive denne hunden, men siden har Koolie Club of Australia bestemt at navnet på hunderasen skal skrives med bokstaven 'k', som koolie. Dette for å unngå misforståelser med andre collieraser.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Koolie, rød merle
Koolie, solid rød og rød merle

Koolie oppsto tidlig på 1800-tallet og er trolig et resultat av krysninger mellom britiske hunder av collietype, (sannsynligvis korthåret collie) og en eller flere kontinentale europeiske fårehunder. Dette var hunder som opprinnelig ble bragt til Australia av europeiske immigranter. Noen hevder også at noen linjer ble influert av kelpie og border collie under industrialiseringen. Opprinnelsen blir imidlertid bare kvalifiserte gjetninger, siden opphavet aldri har blitt kartlagt og dokumentert.

Koolie Club of Australia ble dannet i april 2000 og har per 2015 over 200 medlemmer og 1000 registreringer. Klubben fungerer som stambokregister for rasen, som mangler anerkjennelse fra de store, internasjonale kennelklubbene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Koolie viser stort mangfold som rase. Den er mellomstor til stor i størrelse og har en lett rektangulær kroppsbygning. Hodet er trekantet, langstrakt og har stående, spisse ører. Øynene kan være brune, blå eller en kombinasjon begge. Høyden varier fra 40 til 60 cm på skulderen. Pelsen er enten kort, semikort eller semilang (som hos border collie) og finnes i mange farger og kombinasjoner. Solid rød og sort, sort/tan, rød/hvit, rød og blå merle, og tricolor er vanlig.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Koolie avles nærmest utelukkende som arbeidende gjeterhund. Den har høy kapasitet og egner seg ypperlig til å gjete både sau, kveg og gris.

Som type er den pågående, uredd, hurtig og særdeles utholdende og lydhør. Det hevdes at en koolie må kunne tåle å jobbe i opp mot 14 timer om dagen. Rasen er kjent for å utnytte flere teknikker når den gjeter, men såkalt eyeing (stirring) er ikke vanlig. Den brukes imidlertid som både header, heeler og catch dog. Likeledes er rasen kjent for såkalt backing (kryper over ryggen til beitedyr i trange innhegninger). Kollie har dessuten gode egenskaper som vakt- og vokterhund.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Koolie har høyt aktivitetsnivå og vil bare sekundært fungere som en god familiehund. Den er oppmerksom, pågående og lojal av type, men også selvstendig, skeptisk og voktsom av natur. Koolie passer best for folk med behov for en god gjeterhund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]