Konurbasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tettstedet Porsgrunn/Skien, med sine fire historiske bysentra, er tyngdepunktet i byregionen Grenland.

En konurbasjon, også kalt flerkjernebyregion, er et urbant område bestående av flere byer og tettsteder som, gjennom befolkningsvekst og ekspansjon, har vokst sammen så de danner en sammenhengende funksjonell byregion. En konurbasjon er således en byregion med flere sentra. En konurbasjon kan være monosentral (med én dominerende by) eller polysentral (med flere jevnstore byer, f.eks. Rhein-Ruhr-området). Norske eksempler på konurbasjoner er byregionene Fredrikstad-Sarpsborg, Skien-Porsgrunn og Stavanger-Sandnes.

Konurbasjonen (eller flerkjernebyregionen) Randstad i Nederland

Randstad, som er et tett befolket område i Nederland bestående av en klase av de fire største byene i landet og mange mindre byer, tettsteder og urbaniserte landsbyer, er med sine drøye 5 millioner innbyggere et godt eksempel på en konurbasjon. En av de største konurbasjonene i verden er den tyske bygruppen Rhein-Ruhr som består av de sammenhengende industribyene i Nordrhein-Westfalen nord for Köln, med nærmere 10 millioner innbyggere.

Et annet eksempel er San Francisco Bay Area i California, som er en samling av byer og tettsteder rundt San Francisco-bukta. Dallas/Fort Worth Metroplex i Texas er et annet eksempel, videre Hat Yai-Songkhla i Thailand. Strengt tatt er også Hongkong en samling av flere sammenvokste, selvstendige byer, men regnes oftest likevel som én by.

Stor-Osloregionen og London derimot, er eksempler på ordinære agglomerasjoner, sentrert om en enkelt stor by.

Se også[rediger | rediger kilde]