Kontorbelysning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kontorbelysning brukes ofte som betegnelse på lyssetting av kontorer, kontorlandskap og tilhørende arealer som møterom og korridorer. Denne typen belysning skiller seg ut fra annen belysning ved at det her er arbeidslys som skal ha riktig retning og styrke, samtidig som det skal ha estetisk god utforming, være energiøkonomisk og ha rett fargetemperatur. Kontorbelysning deles oftest inn i to hovedgrupper: grunnbelysning og plassbelysning.

Grunnbelysningen er den belysningen en trenger for å lyssette selve lokalet. Eksempler er 18 W tradisjonelle lysrør i tak og vegger, eller halogenbelysning. Grunnbelysning har normalt en lysintensitet på 200 til 500 lux.

Plassbelysning er lys som er plassert slik at det er leselys for den enkelte og som har lokal av/på-bryter eller dimmefunksjon. Plassbelysning har normalt en lysintensitet på 500 til 1000 lux.

I senere tid er det også kommet inn effektbelysning som stemningslys, lys med beroligende effekter. Dette er LED-baserte vegger, delvegger o.l. Akrylplast kombinert med RGB- og DMX-kontrollere gjør at en kan lage fargespill på en hel vegg eller deler av en vegg. Dette har ofte en behagelig og beroligende effekt på et ellers stresset arbeidsmiljø.