Konseptbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buick Y-Job, verdens første konseptbil

En konseptbil er en bil-prototype som er bygget for å vise frem et konsept, nye idéer, ny teknologi med mer. De vises ofte på store bilutstillinger for å måle publikums reaksjon på nye og ofte radikale designer som i større eller mindre grad vurderes satt i produksjon.

General Motors-designeren Harley Earl krediteres ofte for å være oppfinneren bak konseptbilen, og gjorde utvilsomt mye for utviklingen av konseptbilene gjennom sine omreisende Motorama-utstillinger på 1950-tallet.[1]

Konseptbiler går aldri direkte i produksjon. I moderne tid gjennomgår alle mange endringer både innen design og teknikk på grunn av praktiske hensyn, sikkerhet og kostnader.

Konseptbiler er ofte radikale i valg av både motor og design. Mange benytter utradisjonelle, eksotiske eller dyre materialer, og alt fra papir, karbonfiber til spesielle metallegeringer har blitt brukt.

Tucker Torpedo brosjyre 1947

Ofte er bilene også utstyrt med uvanlige eller unike løsninger som måkevingedører, 6 hjul eller annen funksjonalitet man sjelden finner i vanlige biler.

På grunn av disse ofte upraktiske og dyre løsningene kommer mange konseptbiler aldri lenger enn til skalamodeller i leire, eller tegninger på en datamaskin.

Andre og mer tradisjonelle konsepter utvikles ofte til fullt kjørbare modeller med en fungerende drivlinjen og utstyr. De fleste konseptbiler ligger et sted mellom dette, og representerer ikke et ferdige produktet. En svært liten andel av konseptbilene er funksjonelle som vanlige biler, mens de fleste kan ikke brukes i særlig mer enn 15 kilometer i timen.[2]

Ikke operative mock-up modeller lages vanligvis av voks, leire, metall, glassfiber, plast eller en kombinasjon av disse. Hvis bilen er kjørbar er drivlinjen ofte «lånt» fra en produksjonsmodell fra samme selskap.

Etter at en konseptbil er vist på utstillinger og motorshow havner de ofte på selskapets eller andre bil-museum. Før var det mer vanlig at bilprodusenten ødela modellen eller gjemt den bort på et lager.

Volvos konseptbil Venus Bilo ble solgt til en privatperson og ble borte, sannsynligvis skrotet. En konseptbil som var borte i mange år var Lincoln Futura fra 1954, som sto i bakgården til George Barris i mange år før den fikk et nytt liv som «Batmobile», bilen til Batman i TV-serien ved samme navn som startet i 1966.

Referanser[rediger | rediger kilde]