Konopiště

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konopiště
LandTsjekkia
StedKonopiště[1]
Historiske fakta
Eier(e)Tsjekkia
StilretningRomantikken (arkitektur)
Kart
Kart
Konopiště
49°46′46″N 14°39′24″Ø
Posisjonskart
Konopiště ligger i Tsjekkia
Konopiště
 
Konopiště (Tsjekkia)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Konopiště (tysk: Schloss Konopischt) er et firefløyet, tre-etasjes slott som ligger i Konopiště, nå en del av byen Benešov i Sentral-Böhmen i Tsjekkia. Det har blitt kjent som den siste residensen til erkehertug Franz Ferdinand, arving til den østerriksk-ungarske tronen. Attentatet på ham og hans kone i Sarajevo utløste første verdenskrig, og kulen som drepte ham er nå utstilt på slottets museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet ble bygget rundt 1294, trolig på ordre av Prahas biskop Tobiáš av Benešov[2] som et gotisk festningsverk i fransk stil med et rektangulært plan og runde tårn som stikker ut fra hjørnene, noe som gjør et mest mulig effektivt forsvar mulig. Dokumenter viser at Benešovic-familien fra nærliggende Benešov var eiere i 1318, og at slottet i 1327 gikk over på Šternberkenes hender. I 1468 ble det erobret av troppene til Georg av Podiebrad etter en beleiring som varte i nesten to år.

I 1603 ble eiendommen kjøpt av Dorota Hodějovská fra Hodějov, som foretok endringer i renessansestil i det gamle gotiske festningsverket. Hodějovský-familien befestet eiendommen på grunn av sin aktive deltakelse i opprøret mot habsburgerne i 1620. Albrecht von Waldstein kjøpte slottet, og etter ham ble det overført til Adam Michna av Vacínov. Michna ble beryktet gjennom sin undertrykkelse av livegne, som gjorde opprør mot ham og erobret Konopiště i 1657.

Svenskene okkuperte og plyndret Konopiště i 1648, og Vrtba-familien kjøpte deretter den falleferdige strukturen. Etter 1725 fikk de det forvandlet til et slott i barokkstil. Vindebroen ble erstattet av en steinbru, og nær østtårnet ble det satt inn en ny inngang i veggen. Porten som pyntet den ble designet av František Maxmilián Kaňka og inneholdt statuer fra verkstedet til Matthias Bernard Braun. I 1746 ble de øvre nivåene av fire av tårnene ødelagt og ett tårn ble fullstendig revet. Under reparasjon av interiøret ble det malt mytologiske og allegoriske fresker i taket i den store salen, og det ble laget marmorpeiser med utskårne dekorasjoner av Lazar Wildmann.

Erkehertug Franz Ferdinand av Østerrike kjøpte Konopiště i 1887 med sin arv fra den siste regjerende hertugen av Modena. Han fikk den reparert mellom 1889 og 1894 av arkitekten Josef Mocker til en luksuriøs bolig, egnet for en fremtidig keiser, som han foretrakk fremfor sin offisielle residens i Wien. Den omfattende engelske landskapshagen på 225 hektar med terrasser, rosehage og statuer ble etablert samtidig.

Franz Ferdinand inviterte den tyske keiseren Wilhelm II til å se rosene hans tidlig i juni 1914. Her diskuterte de politikken i forhold til Balkan like før hertugens skjebnesvangre reise til Sarajevo.

Under andre verdenskrig ble slottet anvendt som hovedkvarter og feriested for høyere SS-tjenestemenn og depot for stjålen kunst.

Siden 1921 har slottet vært den tsjekkoslovakiske og senere tsjekkiske statens eiendom, en av 90 slike eiendommer i statlig eie.

I 2000 anla prinsesse Sophie von Hohenberg, oldebarn til Franz Ferdinand og hans morganatiske kone Sophie von Hohenberg, et søksmål med krav om tilbakeføring av slottet til Hohenberg-familien,[3] som imidlertid aldri ble anerkjent som en del av huset Habsburg. Søksmålet, anlagt i Benešov, søkte tilbakeføring av slottet, 6070 hektar med skog og et bryggeri.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Konopiště har vært åpen for publikum siden 1971. Besøkende kan se rommene til Franz Ferdinand (som var en entusiastisk jeger), en stor samling av jakttrofeer, «Obizzi-Este-samlingen» (den tredje største europeiske samlingen av våpenskjold og middelaldervåpen fra Castello del Catajo i Padova i Italia), en skytehall med bevegelige mål, samt en hage med italienske renessansestatuer og drivhus.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://pamatkovykatalog.cz/soupis/podle-relevance/1/seznam?katCislo=1000128860; Památkový katalog NPÚ; Památkový katalog-ID: 1000128860; besøksdato: 14. februar 2019.
  2. ^ «Konopiště». www.zamek-konopiste.cz (engelsk). Besøkt 20. februar 2022. 
  3. ^ «Princess and Heir of Franz Ferdinand Fights to Repeal a Law and Gain a Castle» (PDF). The New York Times. Besøkt 20. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]