Konkurranse (biologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Konkurranse er et samspill i naturen mellom individer. I biologi brukes begrepet i all hovedsak om konkurransen om ressurser eller areal, men det kan også brukes om seksuell konkurranse. Konkurranse i naturen kan føre til utrydding av arter, men er også en essensiell driver for evolusjon[1]. Samspillet beskrives som en interaksjon hvor begge parter kommer tapende ut, ettersom begge partene potensielt kunne investert energien sin i noe annet om det ikke var for den andre parten[2].

Egretthegre og flodskarv som konkurrerer om territorium

Et hverdagslig eksempel på dette kan forestilles om du tenker på hvor godt spurvene i parken kunne spist om det ikke var for duene, eller motsatt. I likhet kan man forstille seg hvor godt torsken kunne spist om det ikke var for at den måtte konkurrere med seien.

Konkurranse kan i biologien deles inn i to kategorier: Interspesifikk konkurranse, og intraspesifikk konkurranse.

Interspesfikk konkurranse beskriver konkurransen mellom to individer av forskjellige arter. Slike forhold oppstår gjerne når to arter har overlappende nisjer. Disse nisjene kan både være mtp. areal, men også innen predasjon. Slike forhold mellom to arter fører til at enten en art utryddes i området, eller at artene oppnår sameksistens innen det som kalles en realisert nisje. Et eksempel på interspesfikk konkurranse er hvordan forskjellige arter rur må konkurrere om plass på svaberget.

Intraspesifikk konkurranse beskriver konkurranse mellom to individer av samme art. Slike forhold oppstår gjerne i situasjoner hvor individer kjemper om territorier, eller rett og slett for å tilegne seg mer næring enn andre individer av samme art. Det kan også beskrive hvordan planter av samme art kjemper om sollys, vann, eller som nevnt, næring. En måte å visualisere intraspesifikk konkurranse er med ordtaket "jeg trenger ikke å løpe raskere enn bjørnen, jeg trenger bare å løpe raskere enn deg".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Darwin, Charles (1859). «Struggle for Existence». The origin of species. London: John Murray. ISBN 9780517309773. 
  2. ^ Smith, Thomas M (2015). «13». Elements of ECOLOGY. Pearson. s. 279. ISBN 10: 1-292-07740-9 Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp).