Kongsbergmarken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongsbergmarken er et årlig stevne som blir holdt på Kongsberg siste uken i februar hvert år. I tilknytning til dette stevnet er det også en årlig kappleik, Markenskappleiken, som blir arrangert på Lågendalsmuseet siste lørdag i februar.

Kongsbergmarken er et av de eldste årlige stevnene som er holdt ved like i Norge. Bakgrunnen for stevnet var kravet om handel mellom kaupstaden Kongsberg og bygdene omkring. De første årene var gruvesamfunnet svært lukket, men ettersom det ikke ble tilført varer, kom det til oppstand allerede i 1628. Kongen fastsatte da en årlig marken, som snart ble utvidet til tre markner i året, for å føre varer til gruvearbeiderne. Disse stevnene utviklet seg til Kongsbergmarken.

Kulturhistorisk kom denne marken til å bety mye for utvekslingen av norsk folkemusikk. Her møttes fehandlere og bønder fra Hallingdal, Numedal, Valdres og Telemark, og spillemenn fra alle disse dalførene møttes og byttet slåtter. Kongsbergmarken kom til å avlaste den noe eldre markedsplassen på Bragernes, Drammensmarken.

Kongsbergmarken blir nå opprettholdt som en årlig vinterfestival.