Kongsberg Guttemusikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongsberg Guttemusikkorps
Periode1911 -
Tidligere navnKongsberg Skoles Guttemusikkorps
SjangerJanitsjarkorps
(skolekorps)
NettstedOffisiell hjemmeside

Kongsberg Guttemusikkorps er et skolekorps fra Kongsberg.

Det første guttemusikkorps i Norge ble stiftet 1901 av musikeren, musikkhandler W. Farre (1874-1950). I 1909 var han med et guttemusikkorps fra Kristiania på en landsomfattende turne, og ved denne anledning besøkte de også Kongsberg.

Dette besøkte ga støtet til dannelsen av et lignende korps her i Kongsberg, og det ble overlærer Busengdal som gikk i bresjen – godt assistert av lærer Kristian Skolmen. Også blant det øvrige lærerpersonale vant ideen gehør, og den 12. januar 1911 ble Kongsberg Guttemusikkorps stiftet.

Til tross for navnet, består korpset av både gutter og jenter i alderen 8 – 19 år. Korpset har i dag (mars 2011) ca. 130 aktive medlemmer fordelt på tre korps: Aspirantkorps, Juniorkorps og Hovedkorps. Korpset er medlem av Norges Musikkorps Forbund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kongsberg Skoles Guttemusikkorps ble stiftet 12. januar 1911 av politikonstabel Karl Johan Otterstad (18851962), som også ble korpsets første dirigent. I 1916 flyttet Otterstad, og korpset uten dirigent forble inaktivt i 11 år. Men 17. mai 1927 spilte igjen guttemusikken fremst i toget, da med Kristian Engedahl (18891966) som dirigent. I løpet av krigsårene lå arbeidet med samspill stort sett nede, og korpset skiftet ofte musikalsk ledelse.

Uniformer[rediger | rediger kilde]

Første gang Guttemusikken spilte offentlig (17. mai 1912), hadde de ikke uniformer. De første uniformene som Guttemusikken hadde var sorte knebukser, hvite matrosbluser og hvit «sanglue» med blank sort brem. De ble tatt i bruk en gang i 191314. Høsten 1946 ble det bestemt at Guttemusikken skulle få nye uniformer. De nye uniformene var mer moderne med grå bukser, blå kort jakke, hvit skjorte, sort tversoversløyfe og båtlue. I 1965 ble det igjen bestemt at de skulle få nye uniformer. Disse var ikke så ulike de forrige uniformene. I 1976 kom de neste uniformene. Da tok man utgangspunkt i fargene til Kongsbergs byvåpen (grønn og gul).[1] Resultatet ble grønne bukser (med en gul stripe i siden), grønne jakker, gule skjorter, grønt slips og grønn «bøttehatt» til hovedkorpset og grønn båtlue til aspirantene. Disse uniformene var i bruk helt frem til slutten av 1996 da korpset igjen (1. mai) byttet uniform til den nåværende. Denne består av mørkeblå bukser med hvit stripe, lyseblåe jakker, lyseblå «bøttehatt», hvit skjorte og mørkeblått slips. Juniorkorps har lik uniform som hovedkorpset, men har båtluer istedenfor hatt. Aspiranter har båtlue og blå genser.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Hver høst er det nytt opptak av medlemmer i Kongsberg Guttemusikkorps. De starter da i aspirantkorpset og får opplæring der. Etter ett år i aspirantkorpset går de over i juniorkorpset der de spiller i to år før de går over i hovedkorpset (ca. 11 år gamle). I hovedkorpset spiller de så til de blir 18-19 år. Etter dette er det mange som begynner i byens voksenkorps som KV-musikken, Kongsberg Byorkester eller Kongsberg Storband.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Guttemusikken var i 2010 med som deltager i NM for skolekorps i Larvik der de stilte i 3. divisjon. Korpset fikk der 3.-plass av 18 deltagende korps.[2] Våren 2014 gikk Guttemusikken til topps i 2. divisjon under distriktmesterskapet i Asker.[3] Under NM for skolekorps sommeren 2014 kom de på en 2.-plass med 95 poeng.[4]

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Hovedkorpset[rediger | rediger kilde]

Aspirantkorpset[rediger | rediger kilde]

Juniorkorpset[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kongsberg byvåpen». 
  2. ^ «Resultater NM for skolekorps» (PDF). Norges Musikkorps Forbund. Arkivert fra originalen (PDF) 31. oktober 2010. Besøkt 26. juni 2011. 
  3. ^ «Resultater distriktmesterskap for korps» (PDF). 
  4. ^ «Resultater NM for skolekorps» (PDF). Besøkt 20.04.2014. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]