Kongens Have

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongens Have
Grunnlagt1606
Areal13,7 hektar
Kart
Kongens Have
55°41′06″N 12°34′44″Ø

Kongens Have – også kalt Rosenborg Have – er et stort parkanlegg i det sentrale København. Parken avgrenses av Øster Voldgade, Sølvgade, Kronprinsessegade og Gothersgade, og omgir renessanseslottet Rosenborg slott.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slott og have på et stikk fra Den Danske Vitruvius. 1746.
Rosenborg slott med Grønne Bro og To hvilende løver foran, sett fra Kongens Have

Hageanlegget ble påbegynt under Christian IV i 1608.[1] En plantegning fra 1649 viser at hagen var oppdelt i kvadrater – et sjakkbrettmønster som kan gjenkjennes i dagens stisystem.[2] Omkring 1700 ble det planta lindealleer langs hovedstiene. Disse gjenfinnes i dag som Damegangen og Kavalergangen (nærmest slottet). Tidligere var området sør for slottet også en del av hagen; dette ble i 1783 omgjort til ekserserplass. På slutten av 1700-tallet ble hagen åpna for allmennheten.[3]

Sia 1960-tallet er parken fornyet med bl.a. rekka av hestekastanjer ut mot Gothersgade og en rosehage i renessansestil. En svanefontene, forestillende Stormarns våpen, omgitt av en ring av lindetrær ligger ved et skjæringspunkt mellom diagonale stier. Om våren springer et teppe av ulikefarga krokus i sjakkbrettmønster ut på plenen foran slottet.[4] Parken blir også brukt til temporære kunstutstillinger og andre arrangementer som konserter gjennom hele sommeren.

Kongens Have forvaltes av Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Kongens Have er fredet. Fredningen omfatter 15 bygninger, deriblant Herkulespaviljongen, i tillegg til skulpturen «Løven og hesten» av Peter Husum.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Velkommen i Kongens Have Arkivert 13. april 2013 hos Wayback Machine. fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  2. ^ Velkommen i Kongens Have Arkivert 13. april 2013 hos Wayback Machine. fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  3. ^ Rosenborg Slot og Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  4. ^ Staudebedet i Kongens Have fra Slots-og Ejendomsstyrelsen
  5. ^ Fredningssag / Kongens Have, Kronprinsessegade 001-025, Gothersgade 060 og Sølvgade 023 Z fra Kulturarvsstyrelsen (besøkt 26. juni 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]