Konfluentpedagogikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Konfluentpedagogikk eller erfaringslæring er en retning innen pedagogikken som tar sikte på å sammenføre (konfluere) prosessene i undervisning og læring og med vekt på at følelsesmessige, intellektuelle og psykomotoriske aspekter integreres.

Konfluent betyr elvemøte (gammel skrivemåte: Åmodt), sammenflytende, eller, noe friere oversatt, å bringe sammen til en helhet (av latin con= sammen og fluere= flyte). Konfluent pedagogikk står for en arbeidsmetode hvor det tas sikte på at alle prosesser i undervisning, læring og veiledning skal flyte sammen mot samme mål. I første rekke gjelder dette de intellektuelle, de emosjonelle og de psykomotoriske aspekter. Skal disse prosessene samlet flyte mot samme mål, må «jeg» selvfølgelig lære dem å kjenne. Dette er en forutsetning for at «jeg» skal kunne lede prosessene slik at de virkelig virker sammen.

Det er også sentralt i konfluentpedagogikk at læring ikke alene skjer gjennom kognitive prosesser, altså at vi forstår med hodet; men at læring ofte skjer lettere gjennom erfaring. Tenk deg barnet som spør: "Hvordan smaker kaffe?" Vi kan da forsøke å overføre vår kunnskap gjennom å forklare smaken av kaffe; og barnet vil fremdeles være uvitende om hvordan kaffe smaker. Dersom vi gir barnet litt kaffe og barnet selv får smake, erfarer barnet smaken av kaffe og vet vesentlig mer om smaken av kaffe enn etter lange forklaringer. Dette betyr ikke at det kognitive aspektet ved læring ikke er viktig. Konfluentpedagogikk bygger på gestaltterapeutisk teori og et av grunnprinsippene i gestalt er holisme; at mennesket sees på som en helhet med både tanker, kropp og følelser.

Målet prosessene flyter sammen mot er ikke et hvilket som helst mål, det er et mål «jeg», i den utstrekning «jeg» har forutsetning for det, bevisst og våkent velger. – Ut fra disse synspunkter er konfluentpedagogikk av og til kalt helhetspedagogikk. En tese for konfluent pedagogikk er maksimen «å lære er å oppdage».

Kildelitteratur[rediger | rediger kilde]

utdanningsstubbDenne utdanningsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.