Konflikten på Hanish-arkipelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konflikten på Hanish-arkipelet
Dato15. desember 1995 til 17. desember 1995
StedHanish-arkipelet
ResultatEritrea seiret militært
Jemen seiret politisk
Territoriale
endringer
Eritreisk okkupasjon av Hanish-øya. Domstolen i Haag konkluderte senere at mesteparten av arkipelet tilhørte Jemen, mens de mindre øyene tilhørte Eritrea. Eritrea trakk seg ut i 1998.
Stridende parter
Kommandanter og ledere
Sebhat EphremAli Abdullah Saleh

Hanish-arkipelets plassering mellom Eritrea og Jemen

Konflikten på Hanish-arkipelet var en konflikt mellom Eritrea og Jemen over Hanishøyene i Rødehavet. Den militære konflikten gikk fra 15. desember til 17. desember 1995.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1995 gjorde Eritrea krav på Hanish-arkipelet på grunnlag av at dette området var en del av Eritrea da landet var en italiensk koloni fra 1923 til 1941. I tillegg hadde EPLF brukt øyene som base under den eritreiske selvstendighetskrigen, som varte mellom 1961 og 1991. Da Jemen startet byggingen av turistattraksjoner på øyene, inkludert et dykkersenter og et hotell, stilte Eritrea et ultimatum om at Jemen skulle trekke seg ut og oppgi øyene innen en måned. Jemen svarte på ultimatumet med å sende soldater til øyene for å vokte byggeplassene.

Den 15. desember 1995 gikk Eritrea til angrep. Eritreerne brukte alle de militære skipene de hadde, i tillegg til fiskebåter og en egyptisk ferge. Etter tre dager med kamp var all motstand slått ned, og den største øya, Hanish al-Kabir, var okkupert av eritreerne. I løpet av slaget ble et russisk skip skadet av eritreerne, som mistok det for å være et jemenittisk militærfartøy.

Etter internasjonal megling aksepterte begge partene et forslag om å bringe saken inn for den internasjonale domstolen for voldgiftssaker i Haag. Voldgiftsretten konkluderte omsider i oktober 1998 at hovedøyene tilhørte Jemen, mens enkelte mindre øyer tilhørte Etirea. Eritrea trakk omsider sine styrker ut i november 1998.

Det har i ettertid blitt spekulert fra jeminittisk hold rundt hvorvidt Israel kan ha hatt en rolle i krigen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]