Råteflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kompostblomsterflue»)
Råteflue
Råteflue
Nomenklatur
Syritta pipiens
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
Råteflue
Hører til
blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever i dødt plantemateriale. Voksne fluer ved blomster i skog og eng.
Utbredelse: hele Europa
vanlig i Norge.
Syritta pipiens

Råteflue (Syritta pipiens (Linnaeus, 1758) ) er en ganske liten flue som tilhører familien blomsterfluene.

Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet, men er mest vanlig i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Råteflua er en ganske liten, mørk blomsterflue med kraftige lår på bakbeina. Leggene på bakbeina har ringer i gul-orange og svart.

Ansiktet er gult. På hodet er den to store, mørke fasettøyne. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en tynn pannestripe mellom fasettøynene.

Bakkroppen har mønster i gult og svart. Hvert av bakkroppsleddene er mørke, men det er et smal lyst felt i framkanten. Scutellum skiller seg ikke fra brystets ryggside som er skinnenede blankt og svart, med en brun puddring. Brystets sider har noen lyse felt like ved vingefestene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Råteflue kan påtreffes i åpen skog og særlig på gress- og blomsterenger. Den besøker blomster eller sitter og soler seg på et blad.

Larvene lever i forskjellige slags råtnende plantemateriale. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slekten Syritta omfatter bare en norsk art.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]