Kompa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kompa (engelsk: Compas) er en musikksjanger fra Haiti, og er inspirert av afrikansk musikk. Den har siden dannet opphav for musikkstilen zouk.

Kompa er en moderne form av tradisjonelle haitisk folkemusikk, også kjent som méringue, som var utberedt allerede tidlig på 1800-tallet. Etter at kompa fra 1955 ble popularisert av den haitiske saksofon- og gitarspilleren Nemours Jean-Baptiste, ble den også i andre land den viktigste og mest spilte musikkretning, blant annet på Dominica[1] og de franske antiller. Kompa er også blitt en sterk musikalsk innflytelse i andre land (fremfor alt der det var innslag av haitisk innvandring), i Karibia, Frankrike, og i Canada, Sør- og Nord-Amerika.[2][3][4]

Musikken ble nok en gang modernisert på 1980-tallet. Kompa gikk da fra å være tilpasset storband til mindre band basert på synthesizer og gitar med vokal fra korsang.

Den haitisk-amerikanske musikeren Wyclef Jean har gjort kompa ytterligere kjent utover den karibiske øya. Albumet Haiti 101 er kompa-inspirert. Også den haitiske president Michel Martelly, kjent under artistnavnet Sweet Micky var inspirert av Kompa.

Kompa synges på haitisk kreol og melodien nytter gjerne samme akkordrekke gjennom hele sangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jocelyne Guilbault. Zouk: world music in the West Indies. Besøkt 5. juni 2014. 
  2. ^ Manuel, Peter (2006). Caribbean Currents: Caribbean Music from Rumba to Reggae (2nd edition). Philadelphia: Temple University Press. ISBN 1-59213-463-7. 
  3. ^ Gage Averill, A day for the Hunter, a day for the Pray, University of Chicago Press, 1997
  4. ^ Peter Manuel, Musics of the Non-Western World, University Press 1988, s 72–74