Komiteen for et fritt Irak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Komiteen for et fritt Irak var en norsk støttekomite for De irakiske opprørerne som kjempet mot de amerikanskledede koalisasjonsstyrkene og de USA- og FN-støttede, valgte myndighetene i Irak under Irak-krigen. Komiteen samlet inn penger til medisinsk utstyr til irakiske opprørsgrupper, først og fremst Iraks Patriotiske Allianse, og har markerte seg offentlig med demonstrasjoner på gata, utspill i media og åpne møter. Komiteen støttet ikke opprørernes massakrer på irakiske sivile.

Blant de sentrale frontfigurene for komiteen er Lars Akerhaug (med i RV), Jan Steinholt (med i ML-gruppa Revolusjon) og Hind Dakhil (3. kandidat på RVs stortingsliste i 2005). Andre sentrale aktivister er Rolf Jørgensen (med i ML-gruppa Revolusjon), Mohammed Samarai (med i Iraks Patriotiske Allianse) og Arnljot Ask (med i Rødt). Enkelte irakiske flyktninger har demonstrert mot komiteens møter, og beskyldt den for å støtte terrorisme.[trenger referanse]

Organisasjonen har hatt lokalavdelinger i Oslo, Bergen og Trondheim.[trenger referanse]

I komiteens politiske plattform skriver komiteen følgende:

Kampen det irakiske folket fører er en kamp for alle bevegelser, folk og nasjoner som kjemper for frigjøring fra USA-imperialismen. Derfor må vi samle oss i en sterk støtte til den irakiske motstandskampen. Hvis vår støtte kan bidra til deres kamp for å knuse USAs forsøk på å innsette et quislingregime og i framtiden kaste ut invasjonstroppene vil det være en seier for oss alle. Det vil være en ny inspirasjon for frigjøringskampen for folket i Palestina og Afghanistan og for frigjøringskampene i hele verden.

Komiteen for et fritt Irak sammenliknet invasjonen av Irak blant annet med tyskernes invasjon av Norge og omtaler det nye regimet i Irak som et «quislingstyre». Valget 30. januar 2005 karakteriseres som en «valgfarse». Komiteen for et fritt Irak hevder at «[s]lik det norske folket hadde rett til å kjempe med alle nødvendige midler mot okkupasjonsmakten, har også irakerne rett til å drive motstand mot okkupasjonen. Det er ikke motstandsbevegelsen mot okkupasjonen, men okkupantene som er terrorister!»

I april 2006 ble det kjent at Stortingets EOS-utvalg hadde refset Politiets sikkerhetstjeneste for i 2004 å ha registrert medlemmer av «en organisasjon som uttrykker støtte til opposisjonsgrupper som benytter seg av voldelige midler». Ifølge Lars Akerhaug er det mye i de opplysningene som foreligger om refsen at det dreier seg om KFI.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PST refses for politisk registrering». Klassekampen. 4. april 2006. Arkivert fra originalen 14. desember 2006. Besøkt 11. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]