Kolloidalt sølv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolloidalt sølv på flaske

Kolloidalt sølv er finpartiklet sølv som ligger i en væske, en kolloid. Kolloidalt sølv er som oftest fremstilt ved en elektrolytisk prosess. Sølv i denne formen har vært brukt innen medisin i lang tid, og sølvets egenskaper innen antibiotika og antibakterielle egenskaper er godt kjent. Tidligere ble ulike midler som inneholdt sølv brukt innvortes mot ulike infeksjoner. Denne bruken opphørte med utviklingen av moderne antibiotika etter andre verdenskrig.

I moderne legevitenskap og medisin eksisterer det en utstrakt bruk av kolloidalt sølv eller finpartiklet sølv i forskjellige vannbaserte væsker. De brukes under operasjoner, etter operasjoner med mer.

Sølv har ingen kjent fysiologisk funksjon. Påstander om at sølv ikke er toksisk er usanne. Dyreforsøk viser at sølv akkumuleres i kroppen, og det finnes mange rapporter om irreversibel blålig misfarging av huden hos mennesker.

Kolloidalt sølv har fra 1990-tallet blitt markedsført som en form for alternativ behandling, ofte under navnet sølvvann, for både innvortes og utvortes bruk, oftest som vidundermiddel mot alt fra forkjølelse til HIV og kreft.[2][3][4] Middelet har imidlertid ingen dokumentert medisinsk effekt.[5][6] På grunn av risiko for bivirkninger (blant annet varig blåfarging av huden, såkalt argyria) er det illegalt å markedsføre kolloidalt sølv til innvortes bruk i blant annet Norge, EU og USA [7]. Dette har ført til at alternative behandlere har gått over til å markedsføre kolloidalt sølv offisielt som vannrensemiddel, mens det i uoffisiell markedsføring fremsettes påstander om helbredende effekt ved oralt inntak.[8]

I 2014 sendte amerikanske Food and Drug Administration en skriftlig advarsel til nettverksselskapet AMS Health Sciences som selger kolloidalt sølv under merkenavnet Saba.[9] Selskapet fikk da pålegg om fjerne en rekke ulovlige markedsføringspåstander om helbredende effekt av oralt inntak av kollodialt sølv. I 2015 sendte Forbrukerombudet et skriftlig pålegg til nettbutikken Altshop om å endre ulovlig markedsføring av kolloidalt sølv som kosttilskudd.[10] Her ble det blant annet reagert på påstander om at sølvvann kunne få avkappede fingre til å vokse ut igjen.[11]

I april 2021 ble det delvis mumifiserte liket av sektlederen Amy Carlson funnet i Colorado. Obduksjonen viste at dødsårsaken var en kombinasjon av underernæring og forgiftning fra alkohol og sølv.[12] Hun hadde før sin død promotert kolloidalt sølv som en kur mot covid-19.[13]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kolloidalt sølv istedenfor antibiotika? Tidsskrift for Den norske lægeforening 2001; 121:3112
  2. ^ «About Herbs: Colloidal Silver». Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. 
  3. ^ «Complementary/Integrative Medicine Therapies: Colloidal Silver». M. D. Anderson Cancer Center. Arkivert fra originalen 4. august 2012. 
  4. ^ Tusentals utsatta för medicinbluff Arkivert 13. november 2014 hos Wayback Machine. Helsingborgs Dagblad
  5. ^ Sølvvann - kolloidalt sølv[død lenke] Norsk Helseinformatikk
  6. ^ «Colloidal Silver Products». National Center for Complementary and Alternative Medicine. 
  7. ^ Final Rule on Colloidal Silver Drug Products - U.S. Food and Drug Administration
  8. ^ Tusentals sjuka får falskt hopp Sydsvenskan
  9. ^ Warning Letter U.S. Food and Drug Administration
  10. ^ Vedrørende markedsføring av produktet Sølvvann Arkivert 12. november 2015 hos Wayback Machine. Forbrukerombudet
  11. ^ Selger vann som skal kunne «uskadeliggjøre alle virus» og «gro avkappede fingre» E24
  12. ^ «Alcohol, anorexia and chronic colloidal silver ingestion killed mummified Love Has Won cult leader». Independent. 3. desember 2021. 
  13. ^ «Nå er dødsmysteriet løst». Dagbladet. 7. desember 2021.