Kolloidalt sølv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.

Kolloidalt sølv er finpartiklet sølv som ligger i en væske, en kolloid. Kolloidalt sølv er som oftest fremstilt ved en elektrolytisk prosess. Sølv i denne formen har vært brukt innen medisin i lang tid, og sølvets egenskaper innen antibiotika og antibakterielle egenskaper er godt kjent.

I moderne legevitenskap og medisin eksisterer det en utstrakt bruk av kolloidalt sølv eller finpartiklet sølv i forskjellige vannbaserte væsker. De brukes under operasjoner, etter operasjoner med mer.

Bruken av sølv generelt er kjent, dokumentert og utstrakt i en rekke moderne medisiner.

Kolloidalt sølv har fra 1990-tallet blitt markedsført som en slags "alternativ medisin", oftest som vidundermiddel mot alt fra forkjølelse til HIV og kreft. Middelet har imidlertid ingen dokumentert medisinsk effekt. På grunn av risiko for bivirkninger (blant annet varig blåfarging av huden, såkalt argyria) er det illegalt å markedsføre kolloidalt sølv til innvortes bruk i Norge og EU.

Tidligere ble ulike midler som inneholdt sølv brukt innvortes mot ulike infeksjoner. Denne bruken opphørte med utviklingen av moderne antibiotika etter den annen verdenskrig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Lenker[rediger | rediger kilde]