Kolloidalt sølv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kolloidalt sølv er finpartiklet sølv som ligger i en væske, en kolloid. Kolloidalt sølv er som oftest fremstilt ved en elektrolytisk prosess. Sølv i denne formen har vært brukt innen medisin i lang tid, og sølvets egenskaper innen antibiotika og antibakterielle egenskaper er godt kjent. Tidligere ble ulike midler som inneholdt sølv brukt innvortes mot ulike infeksjoner. Denne bruken opphørte med utviklingen av moderne antibiotika etter andre verdenskrig.

I moderne legevitenskap og medisin eksisterer det en utstrakt bruk av kolloidalt sølv eller finpartiklet sølv i forskjellige vannbaserte væsker. De brukes under operasjoner, etter operasjoner med mer.

Kolloidalt sølv har fra 1990-tallet blitt markedsført som en form for alternativ medisin for både innvortes og utvortes bruk, oftest som vidundermiddel mot alt fra forkjølelse til HIV og kreft.[1][2][3] Middelet har imidlertid ingen dokumentert medisinsk effekt.[4][5] På grunn av risiko for bivirkninger (blant annet varig blåfarging av huden, såkalt argyria) er det illegalt å markedsføre kolloidalt sølv til innvortes bruk i bl.a. Norge, EU og USA [6].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «About Herbs: Colloidal Silver». Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. 
  2. ^ «Complementary/Integrative Medicine Therapies: Colloidal Silver». M. D. Anderson Cancer Center. 
  3. ^ Tusentals utsatta för medicinbluff Helsingborgs Dagblad
  4. ^ Sølvvann - kolloidalt sølv Norsk Helseinformatikk
  5. ^ «Colloidal Silver Products». National Center for Complementary and Alternative Medicine. 
  6. ^ Final Rule on Colloidal Silver Drug Products - U.S. Food and Drug Administration