Idrettslaget Koll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Koll»)
Idrettslaget Koll
IL Koll
Org.nummer976 710 274
Stiftet1940
Nettsidehttps://koll.no/
Idrettsgren(er)Volleyball[1]
fotball[1]
friidrett[1]
orientering[1]
skihopping[1]
KallenavnKoll
ForbundNorges idrettsforbund
LandNorge
By/kommuneOslo kommune
StedOslo

Idrettslaget Koll (stiftet 3. november 1940) er et idrettslag i Oslo. Koll har i dag ca. 1 000 medlemmer, hovedsakelig fra Kringsjå, Korsvoll, Nordberg, Ullevål og Tåsen. Klubben organiserer idrett for barn og ungdom i grenene fotball, friidrett, volleyball, langrenn, orientering, innebandy og skihopp.

Klubben har klubbhus på Kollbanen på Nordberg (rett ved Nordberg kirke) og lokaler i Kringsjåhallen.

Koll er arrangør av terrengløpet Nordmarkstravern og skirennet Kollmila.

Koll er fokusert på bredde og topp. I klubbens nedfelte verdier, heter det at aktivitetene skal ha høy kvalitet. Alle skal oppleve mestring og oppnå prestasjoner gjennom fellesskap og bredde. Koll er et fleridrettslag, slik at barn, ungdom og voksne har et allsidig aktivitetstilbud hele året. Ingen som ønsker å drive med flere idretter, skal føle seg presset til å måtte velge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben er opprinnelig en sammenslåing av gutteklubben Troll fra Tåsen og Berg (stiftet i 1936) og en udøpt gutteklubb på Nordberg (konstituert 3.11.1940).

Sammenslåingen skjedde 3. november 1940 og Sigmund Ruud ble valgt til klubbens første formann. Klubben fikk navnet Troll og hadde i starten 67 medlemmer.

Medlemmene de første årene var aktive innen orientering, tennis og skisport. Spesielt var det stor interesse for skihopp i krigsårene og en liten bakke inne i skogen ved Kringsjå ble sentrum for både små og store hoppstjerner. Dette hoppmiljøet ble ført videre i et større hoppanlegg i Skjervenåsen i Maridalen som ble anlagt der i 1943.

Da klubben Troll søkte opptak i Norges Idrettsforbund i 1945, måtte den skifte navn for å unngå forveksling med klubben Troll i Rindal, og navnevalget falt på Koll. Samme året ble klubben tatt opp i Norges Orienterings-forbund og i Norges Skiforbund.

Ved stiftelsen sto det i lovene at klubben først og fremst var en klubb for gutter fra Berg, Nordberg og Sogn distrikt. Men i 1945 ble det dannet en damegruppe der håndball var hovedinteressen.

Etter hvert ble nye idretter innlemmet i klubben: guttefotball i 1947, herrehåndball i 1950, friidrett i 1950, jentefotball sent på 60-tallet, volleyball i 1986 og til slutt klatring i 1998. I perioden 1947 til 1956 hadde klubben også en gruppe med bueskyttere. I 2010 startet klubben igjen opp med hopp i Trollbakkene.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Volleyball elitelaget til Koll har alltid vært i toppen av norsk volleyball og er per i dag Norges mestvinnende kvinnelag gjennom tidene.

Fra 1990 til 2005 har Koll tatt 9 seriegull (siste 3 årene på rad) og 9 NM-gull med tilhørende kongepokal (siste 6 årene på rad).

I 2012 mottok IL Koll utmerkelsen som ”Årets idrettslag[død lenke]" av Oslo kommune.

Spillerstall Mizunoligaen (menn) 2021/22[rediger | rediger kilde]

Nr. Posisjon Spiller
1 Norges flagg Lars Fredrik Tvinde
4 Norges flagg Arjan Festøy
6 Polens flagg Jakub Intrys
7 Norges flagg Øystein Schierning
8 Norges flagg Erik Barna
9 Norges flagg Daniel Nygaard
10 Norges flagg Emil Øfstaas
11 Norges flagg Lars Balder Fossum
12 Norges flagg Jarle Fornes
15 Norges flagg Lars-August Johnson
17 Norges flagg Øystein Løken Bergum
18 Norges flagg Christian Jørgensen Ruud
20 Norges flagg Magnus Helgerud

[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e koll.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Competition Site by Data Project - NVBF 2021/22». nvbf-web.dataproject.com. Besøkt 4. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]