Knut Mykland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knut Mykland
Født20. apr. 1920[1]Rediger på Wikidata
Mykland
Død4. nov. 2005[1]Rediger på Wikidata (85 år)
Bergen
BeskjeftigelseProfessor, historiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, historisk-filosofisk klasse (1991)
Sverre Steen-prisen (2003)

Knut Mykland (født 20. april 1920 i Mykland i Aust-Agder, død 4. november 2005 i Bergen) var norsk historiker og spesialist på Dansketiden og 1814. Han var blant annet en av de to første professorene ved Universitetet i Bergen, en av initiativtakerne til digitalisering av folketellingen fra 1801 og mottaker av Sverre Steen-prisen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han begynte å studere ved Universitetet i Oslo i 1940. Men krigen førte til stans i studiene og han flyktet til Sverige og ble norsk politisoldat. Etter frigjøringa begynte han på hovedfag med Sverre Steen som veileder.

Mykland ble sammen med Alf Kaartvedt utnevnt til den første professor i historie ved det nyopprettede Universitetet i Bergen i 1957. Denne stillingen innehadde han til 1987. Han var hovedredaktør for verket Cappelens Norgeshistorie, hvor han også skrev bindene om tiden fra 30-årskrigen til den store nordiske krig og Napoleonskrigene. Da sosialhistorien fikk fornyet kraft på 1970-tallet, var Mykland en av initiativtagerne til digitaliseringen av folketellingen fra 1801. Senere dette tiåret igangsatte han det nordiske forskningsprosjektet Sentralmakt og lokalsamfunn der Danmark-Norge og Sverige-Finland ble systematisk sammenlignet.

Myklands skrivestil bar preg av grundig kildekunnskap, og han illustrerte sine poeng rikelig med uttalelser fra primærkildene, slik at sitatene var tilsynelatende helt innvevd i teksten. Professor Ståle Dyrvik beskrev det slik, dels med et sitat fra Mykland selv, i minnetalen han holdt 9. november 2006:

«Kombinasjonen av skarp problemstilling og lødig form ser ein aller tydelegast i det vesle formatet, i artiklane. Nokre av dei han skreiv om 1814, høyrer til det mest glitrande i den norske historiske litteraturen. Ein gong vi snakka om dei små arbeida hans, uttrykte han si glede over dei, men la også til: ”Husk likevel at jeg aldri har arbeidet med et ”lite” emne. Jeg har bestandig forsøkt å se det store i det små.”»[2]

Knut Mykland ble i 1992 tildelt Admiral Carl Hammerichs minnelegat fra Fondet for dansk-norsk samarbeid. I 2003 ble han belønnet med Sverre Steen-prisen, i anerkjennelse av hans faglige tyngde og levende formidlingsstil. Han trosset sin svake helse og mottok prisen personlig under en seremoni i Stavanger. Han ble også tildelt Froland kommunes kulturpris blant annet for sitt arbeid med bygdebøkene i Mykland.

Historiesyn[rediger | rediger kilde]

Mykland viderefører tradisjonen fra konservative historikere som på Sars'-tid fremhevet unionen med Danmarks positive trekk overfor norsk økonomi, befolkning og kultur. Mykland er blant de fremste talsmenn for at Oldenborg-staten var et av de mest liberale regimene i Europa. Han hevdet også at skattenivået i Norge i dansketiden var relativt lavt, gjerne kun 2-3 %. Mykland påpekte at straffenivået også var lavt. Påstanden om lavt skattenivå førte til en langvarig debatt med Kåre Lunden, som hadde et «kolonialistisk» utbyttingsperspektiv på dansketiden.[3]

Ønsker om norsk selvstendighet før 1814 kom ifølge Mykland fra borger- og embetsmannshold, ikke bøndene. Misnøyen var ikke rettet mot Oldenborgregimet i seg selv, men kun mot helstatspolitikken det forsøkte å utøve. Bøndene bevarte lojaliteten mot konge og regime. Mykland hevdet at Christian Frederik i 1814 handlet på oppdrag av Fredrik 6. for å bringe Norge inn i unionen igjen. Han så kornleveransene fra Danmark til Norge som indisium på dette motivet, «uten [ kornet ] ingen riksforsamling, intet kongevalg, ingen 17. mai».[4]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 1955 Grandeur et decadence: en studie i Ernst Sars' historiske grunnsyn historiografi om Sars
  • 1955 Skiftet i forvaltningsordningen i Danmark og Norge i tiden fra omkring 1630 og inntil Frederik den tredjes død
  • 1955 Fra Søgaden til Strandgaten 1807-1880, Trondheim bys historie bind 3. ISBN 82-00-22858-4
  • 1967 Omkring 1814, Redaktør av denne antologien
  • 1977 Gjennom nødsår og krig 1648-1720, Cappelens Norgeshistorie bd 7
  • 1978 Kampen om Norge 1784-1814, Cappelens Norgeshistorie bd 9
  • 1985 Revolusjonstid og Napoleonstid, Cappelens Verdenshistorie bind 13
  • 1987 Norge i dansketida, sammen med Sverre Bagge (som skrev om tiden før reformasjonen). Opprinnelig et bind om Norge i den dansk-norske unionen i Politikens Danmarkshistorie. Dansk tittel: Norge under foreningen med Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Knut_Mykland[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dyrvik, Ståle: «Minnetale over professor Knut Mykland», holdt i fellesmøte i Bergen den 9. november 2006; lagt ut på Det Norske Videnskaps-Akademis nettsider] (besøkt 31. oktober 2014)
  3. ^ Lunden, Kåre «Norsk økonomi under dansk styre», Historisk Tidsskrift 1980 s.88-108
  4. ^ Cappelens Norgeshistorie bd.9 s 322

Historiografi om Knut Mykland[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]