Knevegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonelt hus med forhøyet knevegg

Knevegg er en "halvvegg eller lavere vegg over øverste bjelkelag for å oppnå større loftshøyde eller høyere fasade. Dersom kneveggen er av tre (bindingsverk) fungerer kneveggen samtidig som knestokk"[1]. I loftsrom med skråtak vil en knevegg gi en bedre romfølelse og samtidig muliggjøre en bedre utnyttelse av rommet.

Ved å velge forhøyede knevegger i yttervegg over bjelkelaget, vil man kunne oppnå flere valgmuligheter for utforming av loftetasje i hus med skråtak grunnet økt areal utnyttelse. Dette vil gi en økt høyde på yttervegg som kan gi muligheter for flere varianter for etablering av oppbevaring som kan være utfordrende når man har skråtak. For å nevne to aktuelle varianter av oppbevaring er å sette inn en skyvedørsgarderobe eller bygge en bod med tilgang gjennom en luke.

Høyere knevegger kan også benyttes for garasjer. "Ved å øke vegghøyden (rafthøyden) på loftet med for eksempel 70 cm, vil du få et bredere område med høyde 189 cm og ca 110 cm med kneveggene. Dette gir større utnyttelsesmuligheter av loftsrommet" [2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnarsjaa, Arne (16. august 2021). «knevegg». Store norske leksikon. Besøkt 26. august 2022. 
  2. ^ smkg@igland.no (30. januar 2020). «Garasje med høyere vegger». Igland Garasjen. Besøkt 1. september 2022.