Klunkeflaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klassisk modell

Klunkeflaske eller klukkeflaske er en flaske som er snevret inn slik at den ligner på et timeglass. Over- og underdelen er forbundet med 5 tynne rør. Klunkeflaska ble gjerne brukt til servering av brennevin. Når en skjenket måtte luften i flasken passere innsnevringen, og da oppsto en klukkende lyd (klunking). Når flaska så ble snudd tilbake, klukket den igjen. Skjenkingen kunne derfor føre til mere moro enn med vanlig karaffel. Klunkeflaska ble fort populær og ble brukt både i borgerlig og folkelig drikkekultur. Den er produsert både i klart, røkfarget og grønt glass.

Klunkeflasken ble et populært produkt da glassindustrien startet opp i Norge på 1700-tallet. Da var den allerede vel kjent i de tyske glassverkene, og fasongen har røtter tilbake til senmiddelalderen da det var populært med forskjellige typer skjemteflasker.[1]

Gjøvik Glassverk ble klunkeflaskene produsert i klart glass med standard størrelser 1/4, 1/2, 3/4 og 1 pott.[2] Klunkeflasker var svært populære som romantiske kuriositeter på midten av 1800-tallet. Det blir fortsatt laget klunkeflasker, bl.a. på Hadeland Glassverk, men det er ingen stor produksjon. I dag brukes klunkeflasker gjerne til akevitt.

Testing har vist at ikke alle flasker som etter bygningen burde klukke, gjør det.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Polak (1958) s. 58.
  2. ^ Korshavn (1994) s. 143.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]