Kleinmond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kleinmond
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsWes-Kaap
StatusBy (town)
Postnummer7195
Retningsnummer028
Areal7,13 km²
Befolkning4 000 (?)
Bef.tetthet930,43 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Posisjonskart
Kleinmond ligger i Sør-Afrika
Kleinmond
Kleinmond
Kleinmond (Sør-Afrika)
Kart
Kleinmond
34°21′00″S 19°02′00″Ø

Kleinmond er en liten kystby i distriktet Overberg i provinsen Wes-Kaap i Sør-Afrika. Den ligger innenfor en UNESCO-vernet bisofære mellom Betty's Bay og Hermanus rundt 90 km øst for Cape Town. Byen har rundt 4 000 innbyggere. Den tidligere fiskerlandsbyen ligger 25 km sørøst for Hermanus i hjertet av Cape floraregion.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Byens navn har en spesiell bakgrunn. Siden munningen av den nærliggende elven Botrivier over tid har blitt blokkert av en sandbanke, renner den nå ut i sjøen gjennom en liten sideelv. Selve navnet Kleinmond kan derfor oversettes til «Liten munning».

Historie[rediger | rediger kilde]

Dette kystområdet har vært bebodd i ca. 20 000 år.[1] Allerede i 1860 ble byen betraktet som et sommerferiested av bøndene i Caledon. I dag besøkes stedet av rundt 20 000 turister i løpet av sommeren, i tillegg til de fastboende som jevnlig tar seg en tur rundt i våtmarksområdet.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Fra juni til november kan sørkapere ses fra kystlinjen, hvor hanner og hunner kommer for å parre seg og kalve. Villhester er av spesiell interesse, ettersom de streifer fritt i myrområdene rundt Bot River laguneområde, ikke langt fra Rooisands naturreservat. De antas å være Sør-Afrikas eneste flokk av villhester som lever i et våtmarksområde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Overberginfo Arkivert 18. juni 2008 hos Wayback Machine.