Klede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klede er et glatt, filtlignende stoff av ull.

Denne effekten ble tradisjonelt oppnådd ved at tøyet gjennomgikk en spesiell og krevende behandling etter det var ferdig vevd. Ulla måtte ha en myk kvalitet og etterbehandlingen krevde egen ekspertise, et håndverksfag som ble kalt overskjærer. Klede kan også fremstilles ved valking av det vevde stoffet.[1]

Kledestoff ble fra middelalderen av spredd over hele Europa og mye brukt til klær. Lenge var det kun adel og borgerskap som hadde råd til dette stoffet, mens vanlige folk måtte nøye seg med hjemmevevde ullstoffer som ikke oppnådde den samme mykhet og glans som klede hadde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stoffkvalitetar i bunadene». Heimen Husfliden. Besøkt 22. august 2020. «Klede: Klede er eit mjuk, tovet stoff med fin glans. Stoffet er valka, det vil seie at ein tovar det etter veving, noko som gjer det mjukare enn uvalka stoff. Klede blir brukt til stakkar, liv og forkle. Til herrebunader bruker vi et tjukkare klede. Stoffet er i 100 % ull, ofte med mykje merinoull som er ein finare ulltype.| Vadmel er tjukkare enn klede, men blir valka på same måte for å få den tjukke og tette kvaliteten.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kirsten Røvig Håberg: Tekstilhistorie (Tell forlag, 2000)