Klatreulykken på K2 august 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Klatreulykken på K2 august 2008
Ålesundraset
K2 om sommeren
Sted: Pakistan Fjellet K2, Pakistan
Dato: 2. august 2008
Antall døde: 11

Klatreulykken på K2 var en hendelse i løpet av dagene 1. til 3. august 2008. Sent på dagen den 1. august gikk et stort isras på fjellet K2 i Pakistan. Is- og snømasser raste ut fra brefallet over passasjen kjent som «Flaskehalsen» (the Bottleneck), en trang og bratt isrenne på ca. 8200 meters høyde. Flaskehalsen er fryktet som det farligste partiet på ruta Abruzziryggen (Abruzzi Spur) på fjellets sørøstlige side, en av de mest brukte rutene opp fjellet. Rapporter tyder på at raset tok med seg noen klatrere som var på vei for forsere Flaskehalsen på vei ned fra fjellet, og tok i tillegg med seg de faste tauene som var lagt ut for å sikre klatrerne over den utsatte passasjen. Flere klatrere ble drept i raset eller fikk problemer med å komme ned fra fjellet.

De første meldingene gikk ut på at 17 klatrere besteg fjellet i to grupper uten større problemer. Den 4. august 2008 ble antall døde satt til 11,[1] noe som gjør dette til den enkeltulykken med størst tap av menneskeliv på K2 i historien. Samme dag ble det iverksatt en redningsaksjon på fjellet. Medlemmene av redningsteamene var klatrere som holdt på å klatre andre steder i området da ulykken inntraff.

Den norske klatreren Rolf Bae ble 3. august bekreftet omkommet.[2] Det ble kort tid etter klart at Baes kropp trolig ikke vil bli hentet ned fra K2.[3] Bae var en av klatrerne som ble tatt av raset like over Flaskehalsen. Baes ektefelle Cecilie Skog og kameraten Lars Nessa kom seg ned fra fjellet i fysisk god behold etter å ha besteget toppen.

Den pakistanske ministeren Shahzad Qaiser i det pakistanske utenriksdepartementet skal ifølge Dagbladet.no ha omtalt ulykken som «den verste enkeltulykken som noensinne er skjedd på noen av fjellene våre».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Climber: 11 killed after avalanche on Pakistan's K2». CNN. 4. august 2008. Besøkt 4. august 2008. 
  2. ^ «Rolf Bae bekreftet omkommet». VG Nett. 3. august 2008. Besøkt 4. august 2008. 
  3. ^ «Trenger 60 bærere for å komme ned fra K2». Dagbladet.no. 4. august 2008. Besøkt 4. august 2008.