Klara sjö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klara sjö
Klara sjö med Stockholms stadshus og Riddarholmskyrkan i bakgrunnen, januar 2009.
Foto: Holger Ellgaard
LandSveriges flagg Sverige
Kart
Klara sjö
59°19′42″N 18°03′20″Ø

Klara sjö hører til et kanalliknende vannområde mellom Kungsholmen og Solna, Vasastaden, Norrmalm som forbinder Riddarfjärden i syd med Ulvsundasjön i nord.

Vannområdet omfatter utover Klara sjö, også Barnhusviken, Karlbergssjön samt Karlbergskanalen. Vannomsetningen er liten på grunn av trange forbindelser mot såvel Ulvsundasjön som Riddarfjärden. Den tidligere gassvirksomheten ved Klaragasverket har ført til at bunnen i Klara sjö er sterkt forurenset av metaller og organiske emner, først og fremst ulike tjæreemner fra gassverket som lå på den nordlige siden for Klara sjö mellom Kungsbron og Klarastrandsleden.

Fram til midten av 1800-tallets var Klara sjö fremdeles en sjø, som i store deler ble fylt igjen under byggingen av Klaragasverket, jernbanespor, Stockholms centralstation og Vasagatan. På Werner von Rosenfeldts kart over Stockholm fra 1702 er Klara sjö en stor vik av Mälaren som gikk helt opp til dagens Klarabergsgatan og Vattugatan. Over viken ledet en 500 meter lang flytebro, Kungsholmsbron (dagens Stadshusbron er 85 meter lang). Karta öwfer Clarasjö fra 1817 viser et prosjekt til nye strandlinjer rundt Klara sjö, Hvarefter Wattnet bör fyllas. Kartet fra 1915 viser utfyllingene for Klaragasverket og Stockholms centralstation.

Ved Klara sjös sydvestre strand ligger Stockholms stadshus og gamle Serafimerlasarettet. Klara sjö slutter i nord ved Kungsbron, der den går over til Barnhusviken.

Klara sjö i forandring[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]