Klara Klok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klara Klok var navnet på en brevkasse i Alle Kvinners Blad, der leserne kunne søke råd om hverdagsproblemer og samliv. Opprinnelig var det Aagot Natvig Honne som skrev rådene, under pseudonymet «Klara Klok». I 1948 tok Ingrid Arnulf over. Bladet delte ut penger til nødlidende fra en velferdskasse, og «Klara Klok» hjalp dem å finne kandidater blant leserne. Ingrid Arnulf (f. 1895) var datter av rektor ved Foss skole, oppvokst på Øvre Foss gård og en av de første kvinnene i Norge som tok artium. I mellomkrigstiden drev hun og mannen Karl med våpenhandelRaufoss, men etter å ha flyttet til Oslo, virket hun som journalist i kretsen rundt Gyldendal forlag. Hun forlot «Klara Klok»-spalten på 1960-tallet «da alt begynte å handle om slankepiller», men ga seg ikke som journalist. I stedet reiste hun rundt i krigssoner som Vietnam og Biafra og skrev reportasjer derfra til hun var over 80 år. Professor Jan Ketil Arnulf er hennes sønnesønn.[1]

Psykologen Peder Kjøs presenterer utdrag av Ingrid Arnulfs spalte i boken Er Klara klok? Der sammenholder han hennes råd med de rådene psykologer og samlivseksperter ville gitt i dag.[2] Det fremgår at både spørsmålsstillinger og svar har endret seg sterkt siden Ingrid Arnulfs dager.

Nettversjon[rediger | rediger kilde]

En senere versjon av Klara Klok var en nettbasert spørsmål-og-svar-tjeneste med barn og ungdom i aldersgruppen 10-25 år som hovedmålgruppe. Hensikten med tjenesten var å gi informasjon og veiledning om temaene kropp og helse, følelser, rus og seksualitet uavhengig av kjønn, alder, bosted, etnisk tilhørighet og funksjonsnivå. Tilbudet var gratis og døgnåpent året rundt. Klara-klok.no ble lansert i 2000 som et tilbud til barn og unge i Nordland fylke. Den ble relansert som en nasjonal tjeneste i 2002. Fra 1. januar 2017 ble klara-klok.no stengt for nye spørsmål. Gamle spørsmål ligger ute på nett under opprinnelig domene.[3]

Tjenesten ble finansieret av Helsedirektoratet og Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland, Nordland fylkeskommune var driftsansvarlig for Klara Klok med konsesjon fra Datatilsynet for driften av tjenesten. Alle som svarte for Klara Klok var autoriserte fagfolk,[4] slik som helsesykepleier, lege, psykolog, jordmor, sexologisk rådgiver, klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, tannlege, psykiatrisk sykepleier og klinisk konsulent. I tillegg svarte også Rustelefonen og Røyketelefonen for Klara Klok.

Spørsmålsstilleren var anonym og fikk svar innen én uke. Spørsmålene ble ikke publisert med opplysninger som kunne føre til at personer ble gjenkjent. Spørsmål og svar ble lagt ut under det enkelte tema på nettsiden, tilgjengelig både for den som stilte spørsmålet og andre som besøker nettstedet.

Tjenesten hadde over 5,6 millioner besøkere i 2013. Databasen inneholdt om lag 700 000 spørsmål og svar i 2016. Spørsmål og svar tilgjengelig er fra og med 2008, eldre spørsmål er arkivert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]