Klango

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klango
EierFiladelfiaforlaget
Etablert1959
StatusOpphørt (1991)
LandNorge
Nettstedhttp://www.pkfarstad.com/

Klango var et norsk, kristent plateselskap. Klango var en del av pinsebevegelsen i Norge og ble etablert i 1959. I 1991 ble plateselskapet nedlagt. Farstad Sound Productions, med Per Kjetil Farstad, eier nå rettighetene til Klangos arkiv og har overtatt eierskapet. Filadelfiaforlaget A/S hadde tidligere rettighetene.

Historikk[rediger | rediger kilde]

50- og 1960-tallet var det et frodig sang- og musikkliv innen den norske pinsebevegelsen.

Den aller første innspillingen på Klango, med katalog nummer F1, var med Kjell Andreassen og Odd Bergum som spilte inn fire av sine sanger til eget akkompagnement på gitar og trekkspill. Opptaket fant sted på scenen i Filadelfia Oslo.

Ragnar Sjølie, Karsten Ekorness, Daniel Strøm og Kjell Hansen var sentrale personer de første årene. Senere overtok Egil Fossum og Finn Pedersen stafettpinnen.

IBRA Radios utstyr ble brukt til de første grammofoninnspillingene. Senere ble det større produksjoner med Filadelfiakoret og Ibra-orkesteret. Men mest mindre produksjoner med solosang, duetter, korsang, kvartetter og strengemusikkgrupper.

Flere av innspillingene ble salgssuksesser. Kjell og Odds innspillinger fra 1959 til 1964 solgte over 250 000 plater. Klango har tilsammen produsert og utgitt omtrent 440 innspillinger, fordelt på singelplater, EP-plater, LP-plater, musikkassetter og CD-plater. Omtrent 200 av produksjonene var EP-plater.

I forbindelse med 100-årsjubileet til pinsebevegelsen i Norge, Pinse for alle, i 2007, ble det utgitt en CD-boks fem CD-plater og 125 av mest kjente innspillingene. Opptakene var fra årene 1959 til 1991.

Artistene[rediger | rediger kilde]

Noen av artistene

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]