Klagenemnda for håndverkertjenester på fast eiendom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klagenemnda for håndverkertjenester på fast eiendom (kortnavn Håndverkerklagenemnda) var en norsk klagenemnd lansert 3. oktober 2008 som et samarbeid mellom Forbrukerrådet og ni bransjeorganisasjoner i Næringslivets Hovedorganisasjon. Den ble avviklet 31. desember 2011.

Nemnden behandlet alle former for tvist mellom forbrukere og håndverkere, herunder dårlig utført håndverksarbeid, fortolkning av avtaler og uenighet om pris og tidsbruk. Klagen skal behandles innen tre måneder etter at den er mottatt av nemnden. Behandling i nemnden var gratis for forbrukeren.

Medlemsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Nemnden behandlet bare tvister mellom forbrukere og medlemmer fra følgende bransjeorganisasjoner:

Nemnda avviklet[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for at et enstemmig styre foreslo at nemnda skulle avvikles, var at Forbrukerrådet kom til at de ikke så det hensiktsmessig å opprettholde nemnda siden sakene som kunne behandles i nemnda også kunne behandles i Forbrukerrådet/Forbrukertvistutvalget (FTU).

Forbrukerrådet mente det var uoversiktlig for forbrukerne å ha to parallelle klageløp for håndverkertjenester på fast eiendom, og at det bidro til en mer uoversiktlig klageprosess for forbrukeren. Forbrukeren ville etter rådets mening være bedre tjent med ett klagepunkt uavhengig av håndverkerens eventuelle organisasjonstilknytning. Muligheten for dobbeltbehandling bidro også til økt ressursbruk for Forbrukerrådet i klagesaksbehandlingen.

Bransjeorganisasjonenes styremedlemmer, som med unntak av Forbrukerrådets egeninnsats finansierte nemndas drift, ønsket å fortsette virksomheten, men tok Forbrukerrådets avgjørelse til etterretning.

Klagenemnda for håndverkertjenester opphørte per 31. desember 2011. Saker som ble meldt inn etter 15. oktober 2011 ble ikke behandlet, men henvist til Forbrukertvistutvalget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]