Kladd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En kladd, er en foreløpig versjon eller et utkast av en kreasjon, ofte mangelfull og upolert.[1]

I utformingen av det ferdige dokumentet gjør forfatteren en rekke forbedringer og endringer:

  • utvikle en mer sammenhengende tekst
  • organisere tanker
  • forklare eksempler og ideer
  • skape glidende overganger
  • underbygge sentrale argumenter / poeng
  • gjøre rede for sentrale ideer

I en bok som ble populær på 1950-tallet, «The Elements of Style», beskriver de berømte forfattere Strunk og White en kladd (det første utkastet) som en mindre redigert versjon av det endelige utkastet. I boken sin sier Strunk og White: "Det første prinisppet ved sammensetning er å forutse eller bestemme formen på hva som skal komme samt forfølge den formen."[2] Denne formen er utkastet som til slutt blir det ferdige arbeidet.

Senere presenterer Peter Elbow i sin bok «Writing Without Teachers» et helt annet syn på å utforme kladder i skriveprosessen. Han beskriver sin holdning til skriveprosessen som: "Skriving er en måte å ende opp med å tenke noe du kunne ikke ha begynt ut å tenke."[3] Ifølge Elbow er formålet med å bruke flere kladder en aktiv del av skriveprosessen, og må ikke sees på som en linjær prossess, men som en helhetlig del av arbeidet. Kladden blir dermed ikke et halvferdig, tilsynelatende unyttig dokument, men snarere en meget viktig del av skriveprossessen.

Enten blir brukt som opprettelsen av et mindre redigert endelige produktet (Strunk og White) eller som et verktøy under prewriting scenen (Elbow), er å utforme en nødvendig scene for forfatteren i skriveprosessen. Ha skapt et utkast, er forfatter da i stand til å flytte inn på revisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Definisjon på kladd
  2. ^ The Elements of Style Fiftieth Anniversary Edition (2009), p. 15, ISBN 0-978-0-205-63264-0
  3. ^ Elbow, Peter. Writing Without Teachers. 2nd ed. New York: Oxford UP, 1973, 1998. p.15