Kjetil Flatin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjetil Flatin
Født19. nov. 1879Rediger på Wikidata
Seljord
Død3. nov. 1960Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
BarnSigne Flatin Neset
NasjonalitetNorge

Kjetil E. Flatin (født 19. november 1879 i Seljord, død 3. november 1960) var en norsk spelemann fra Seljord i Telemark. Han kjøpte plassen Ramberg, der han bodde livet ut.

I første halvdel av 1900-tallet var Kjetil Flatin blant de fremste spelemennene i landet. Flatin var kjent for sin klare tone, samt en bevisst bruk av dynamikk, noe som var uvanlig og nytt i norsk folkemusikk.

Flatin begynte tidlig å spille hardingfele, og den første fela si laget han selv. Han spilte i bryllup allerede som 8-åring. Seksten år gammel deltok han på kappleik i og vant 2. premien.

Han vant flere 1. premier ved kappleiker på hardingfele. De viktigste kan nevnes: Landskappleiken Bergen i 1904, der han fikk 1. premie sammen med Aslak Lundtveit og Olav Mo, og Edvard Grieg skal ha vært én av dommerne, og Landskappleiken i Oslo i 1910, der Johan Halvorsen var én av dommerne.

I slekta til Kjetil Flatin finner vi framstående spelemenn som Olav Bægjuv, Øystein Langedrag og Leiv Sandsdalen. Flatin førte videre «Myllarspelet» etter Sandsdalen. Han spilte også mange slåtter etter Lars Fykerud og Olav Groven. Han reiste land og strand rundt og holdt konserter, noe han fortsatte med i mange tiår. Han var i USA på konsertferd i to år, fra 1904 til 1906.

I 1911 fikk han Telefylkets Ungdomslags æresdiplom. Han var fast spelemann på den store jubileumsutstillingen i 1914Frogner i Oslo.

Datteren Signe Flatin (19121975) ble en dyktig hardingfeleutøver og reiste på mange konsertferder med sin far. Hun ble gift med spelemannen Leiv Neset. Kjetil Flatin har spilt inn flere slåtter i NRK. Til 80-årsdagen hans i 1959 laget Eivind Groven et radioprogram («Folkemusikkhalvtimen») med de to.

Kjetil Flatin var en dyktig felemaker og lagde mer enn 200 hardingfeler. En periode gikk han i lære hos Gunnar Røstad.

Kjetil Flatin komponerte også en del slåtter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]