Kjørbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kjørbo gård)
Gå til: navigasjon, søk
Kjørbo gård

Kjørbo er en park og gårdsbebyggelse i Sandvika i Bærum.

Kjørbo gård er en tidligere gård ved Sandvikselvens utløp. Kjørbo (av ker, som er en fangstanordning for laks, og bu) var ødegård under Nesøygodset etter svartedauden, men på 1600-tallet flyttet den siste adelige eieren, Christopher Urne, hovedsetet fra Nesøya til Kjørbo. Urne solgte i 1663 til Knut Franzen.

Senere har gården vært knyttet til Bærums Jernverk blant annet gjennom Krefting-familien, Conrad Clausen og Peder Anker (1791). Ankers tidligere gartner og agronom på Bogstad, Johan Grauer, også kalt potetkongen, forpaktet Kjørbo fra 1787 og kjøpte den av Anker i 1801.

Herman H. Brodtkorb overtok Kjørbo i 1852. Han revitaliserte gårdsdriften, rev de gamle uthusbygningene og oppførte nye. Rundt de gamle bygningene anla Brodtkorb «Kjørboparken» med løvtrær som nå er store og gamle og preger stedet. Hovedbygning er i herregårdsstil fra 1801-25 som er sammenbygget ved Tårnbygget fra 1853. Arkitekt for Tårnbygget er C.H. Grosch. Ved siden av ligger en svalgangsbygning fra før 1723. Kjørbo gård er regulert til bevaring.

Eiendommen ble utbygget og tatt i bruk av Norconsult-gruppen tidlig i 1980-årene, senere overlatt til Saga Petroleum og Norsk Hydro. I dag er det Entra Eiendom som eier Kjørbo og leier ut bebyggelsen til forskjellige bedrifter. En viktig leietager, Politiet i Asker og Bærum flyttet inn i 2009. For politiet er det blitt bygget et nytt spesialbygg som er plassert innskåret i et stykke av «Bestemorskogen», den naturlig skogkledte kollen som ligger på eiendommen, vest for Kjørbobekken.

Rehabilitering til plusshus[rediger | rediger kilde]

Powerhouse alliansen planlegger å rehabilitere to av kontorbyggene på Kjørbo til plusshus[1]. Etter rehabiliteringen skal byggene kunne produsere mer energi enn de bruker. Byggene vil få en fasade i brent tre, og innemiljøet vil bli oppgradert til topp moderne standard. Selve rehabiliteringen er planlagt startet i 1. kvartal 2013, og kan være fullført rundt ett år senere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jon Brænne (1977): «Kjørbo gård. En historisk oversikt supplert med bygningshistorisk undersøkelse basert på farge- og bygningsarkeologi.» I Asker og Bærum historielag Skrift 18. s. 241-266. Asker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]