Kjølberg Herregård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjølberg gård, Østfold - Riksantikvaren

Kjølberg Herregård i Onsøy ligger på vestbredden av Seutelven. Gården har i dag et areal på ca. 700 daa dyrket mark og ca. 800 daa skog. Produksjonen er konsentrert om korn, kylling og travhester. Kjølberg er en av de gamle storgårder i distriktet. På den tiden Fredrikstad ble anlagt, tilhørte den kansler Oluf Kalips, som forøvrig også hadde Thorsø og en rekke andre eiendommer.[1]

Eiere[rediger | rediger kilde]

Gjennom ekteskap kom Kjølberg i 1717 til general Henrik Jørgen Huitfeldt som også eide Elingård og Sande i Tune. Slekten Werenskiold overtok i 1780, og Werenskioldene eide gården helt frem til slutten av 1800-tallet. De drev gården opp, anla sagbruk og teglverk og gjorde dertil Kjølberg til meget av et kultursentrum. Den nåværende eierfamilie, Forsberg, overtok i 1898.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen er antagelig oppført i første halvdel av 1700-tallet, men fikk sin nåværende utforming omkring 1800. Den lave 1 1/2-etasjes hvitkalkede murbygning har tre fløyer som omslutter et gårdstun. Den ligger på toppen av den lille fjellryggen som har gitt gården navn (kjøl-berget), og er et ualminnelig vakkert og harmonisk byggverk, særdeles vel innpasset i terrenget. Den første Forsberg på Kjølberg gjennomførte en omfattende restaurering så vel utvendig som innvendig. Bl.a. fikk han tilbakeført to to-meter høye stenfigurer fra 1600-tallet som etter tradisjonen tidligere hadde stått på K. De flankerer nå hallens store peis. Store veggmalerier i hjørnestuen er utført av kunstneren Karl Johan Løkke (1870–1943).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsberg, Turi (2000). En herregårds historie : Kjølberg i Onsøy. [Kjølberg herregård]. s. 9. ISBN 8299575907.