Kiwi (dagligvarekjede)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En Kiwibutikk i Danmark.

Kiwi er et norsk kjedekonsept innen dagligvarer som ble startet i Hokksund i 1979, og som i dag er Norges nest største dagligvarekjede målt i omsetning[1] og landets største målt i antall butikker.[2] Kiwi er en del av Norgesgruppen, og består per februar 2011 av 500 butikker i Norge og 71 butikker i Danmark[trenger referanse]. I juli 2011 gikk Jan Paul Bjørkøy inn i stillingen som konstituert Kiwi-sjef, etter at den mangeårige lederen, Per-Erik Burud, omkom i en båtulykke på Tjøme[3].

Navnet på butikkkjeden kommer fra etternavnet til gründerne Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike, hvor de to første bokstavene i etternavnene Kirkeng og Wike danner Kiwi.

Butikkjedens omsetningsvekst kan knyttes til flere ulike, kontinuerlige kampanjer, hvor noen var planlagt å være kortvarige, men siden er utvidet til faste kampanjer.[trenger referanse] Holdbarhetsgaranti, kvalitetsgaranti på frukt og grønt, bleieavtale, «momskutt» på frukt og grønt og tre, definerte prisnivå (med kjente varemerker som Gilde, lavprismerker som Eldorado og Slaktern samt Norgesgruppens egne merkevare, First Price). I 2009 lanserte kjeden kampanjen «Go'Helg», som også ble en permanent ordning.

Kiwi åpnet i løpet av 2008 sine første butikker i Danmark. Ved lanseringen var det strid om navnet, da den danske dagligvarekjeden Netto mente de var først ute i landet med å registrere «Kiwi» som varemerke.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

bedriftsstubbDenne bedriftsrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.