Kitty Kiernan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kitty Kiernan
FødtCatherine Brigid Kiernan
26. jan. 1892[1][2]Rediger på Wikidata
Granard[3][2]
Død24. juli 1945[3]Rediger på Wikidata (53 år)
BeskjeftigelseRevolusjonær, aktivist Rediger på Wikidata
Partner(e)Michael Collins[4]
NasjonalitetIrland
GravlagtGlasnevin gravlund

Catherine Brigid «Kitty» Kiernan (født 1892 i Granard i Longford i Irland, død 24. juli 1945) var en irsk kvinne som er mest kjent fordi hun var forlovet med den republikanske lederen Michael Collins. Hans brev til henne er noen av de beste kilder til kunnskap om privatpersonen Collins, og forteller også mye om hvilke tanker som lå bak hans politiske avgjørelser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kiernan fikk sin utdannelse med Loreto Convent i Wicklow[5]. Faren var en velstående handelsmann, og hun hadde fem søstre og en bror. Familien eide Greville Arms Hotel, en kolonialhandel, en jernvarehandel, et begravelsesbyrå, en tømmerhandel og en bar. Alle i familien var involvert i driften etter evne. Foreldrene, Bridget og Peter Kiernan, hadde et lykkelig ekteskap, og hjemmet var godt inntil hun kom i tenårene. Men i 1907 døde en av hennes søstre, og i 1908 døde begge foreldrene med et par måneders mellomrom. I 1909 kom neste tragedie da nok en søster, først avdøde søsters tvilling, gikk bort.

Sosialt engasjement[rediger | rediger kilde]

I mai 1917 møtte hun Michael Collins mens han bodde på Greville Arms sammen med Harry Boland under valgkampen før et suppleringsvalg i Longford. Begge de to mennene ble sjarmert av Kitty, som valgte Collins og etter en tid ble forlovet med ham. Han besøkte ofte Granard i årene 1917–1922.

Fordi Collins måtte reise, og store deler av perioden levde i skjul, foregikk kontakten mellom dem ofte gjennom brev. Under forhandlingene for den anglo-irske traktat skrev han til henne fra London hver dag, og disse brevene dannet grunnlaget for Leon O'Broins bok In Great Haste.

Den 22. august 1922 ble Collins drept i Cork, under den irske borgerkrig, før de to rakk å gifte seg.

I 1925 giftet hun seg med Felix Cronin, som var øverste kvartermester i Irish Army. De fikk to sønner, og den andre fikk navnet Michael Collins Cronin.

Kiernan døde i likhet med alle sine søsken av Brights sykdom. Hun ble gravlagt på Glasnevin gravlund i Dublin, nær Collins' grav. Hennes mann ble stedt til hvile sammen med henne seksten år senere.

I 2000 ble omkring 300 brev som var utvekslet mellom Kiernan og Collins, permanent utstilt i Cork Public Museum. Samlingen omfatter også brev fra Collins til andre personer, og fra Kiernan til andre.

I filmen Michael Collins fra 1996 ble Kitty Kiernan spilt av Julia Roberts.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som Catherine Brigid Kiernan, FAST-ID 1828679, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b civilrecords.irishgenealogy.ie[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b books.google.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 32506[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Broderick, Marian (2004). Wild Irish Women: Extraordinary Lives from History. Wisconsin: University of Wisconsin Press. s. 88. ISBN 0-299-19584-8.