Kistefos Træsliberi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kistefos Træsliberi
Offisielt navn⅍ Kistefos Træsliberi
Org.formAksjeselskap
Org.nummer913374215
Etablert27. juni 1889[1]
MorselskapKistefos
LandNorge
StyrelederChristen Sveaas
Nettstedwww.kistefos-tre.no
Kart
Kistefos Træsliberi
60°13′20″N 10°22′09″Ø

Kistefos Træsliberi, ble grunnlagt ved Kistefoss i Randselva i 1889, er en tidligere tremassebedrift og kraftstasjon som ligger i Jevnaker kommune.

I dag er fabrikken nedlagt og det er i stedet industrimuseum og lokale for kunstutstillinger, i tillegg til en omfattende kulturpark, etablert av grunnleggerens barnebarn Christen Sveaas.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kistefos Træsliberi
Kistefossen i Randselva

Kistefos Træsliberi ble stiftet den 27. juni 1889 av konsul Anders Sveaas og det ble produsert tremasse. Tresliperiet var i drift fra 1890 og fram til 1955, det ble i 1953 inngått en 30-årig avtale med Follum Fabrikker om å overta driften. Kistefos forpliktet seg til å levere kraft og tømmer til slipingen, som ble overført til Follum, og for dette fikk man betalt markedspris og i tillegg fikk man en andel av foredlingsgevinsten. Som en del av avtalen fikk Kistefos oppført et nytt kraftverk i fossen. Bedriften ble etter uenighet i familien solgt til nabobedriften A/S Viul Tresliperi i 1983, beliggende litt lenger nede i elva ved Viul i Ringerike kommune. Christen Sveaas kjøpte selskapet tilbake i 1993.[2][3][4][5]

Kistefos var tidlig ute med strømproduksjon og i tillegg til fabrikken og ble også boliger forsynt med strøm.

Slipemaskinene med de svære slipesteinene ble drevet direkte av generatoren, med vannkraft fra Kistefossen. De to nyeste slipemaskinene var elektrisk drevet. Kraften ble overført via et sinnrikt system av drivremmer som gikk på kryss og tvers gjennom fabrikklokalene.

Tømmeret som ble slipt kom stort sett fra egne skoger i Land og ble trukket over Randsfjorden og fløtet ned øvre del av Randselva til Kistefoss. Den ferdigproduserte tremassen ble ballet og fraktet med taubane til Sandsmoen ved Randsfjordbanen.

I 1991 ble kraftstasjonene solgt ut av selskapet til Viul Kraft. 85 % av aksjene i A/S Kistefos Træsliberi ble så i 1993 solgt til Christen Sveaas, grunnleggerens sønnesønn, som siden har eid selskapet sammen med et 40-talls medaksjonærer. A/S Kistefos Træsliberi eier foruten store skogeiendommer også tomteområder på Kistefoss som omfatter de gamle fabrikkbygningene som nå er museum. Selskapet forestår all restaurering og istandsettelse av bygningene. Betydelige finansinvesteringer inngår også i selskapets engasjement.

Kistefos-Museet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kistefos-Museets skulpturpark

Fra 1996 har stiftelsen Kistefos-Museet hatt ansvaret for bevaring av den gamle fabrikken og tradisjonene rundt den. Stiftelsen Kistefos-Museet kom i stand ved gaver fra Christen Sveaas og Jevnaker kommune. I dag står anlegget som et intakt tresliperi.[6]

The Twist[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Twist

Kistefos-Museet arrangerer hver sommer kunstutstilling i galleribygningen The Twist. Bygningen er bygget som en bro over Randselva, og ble innviet i 2019 av dronning Sonja.[7][8][2][9]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Karin Hindsbo, direktør for KODE Kunstmuseene i Bergen (19. august 2016). «Christen Sveaas: Jeg blir mer beruset av kunst enn av vin». www.aftenposten.no. Besøkt 3. oktober 2021. 
  3. ^ «Historien om Kistefos». www.kistefosmuseum.no. Besøkt 23. august 2022. 
  4. ^ «Kistefos Træsliberi - Riksantikvaren». 2. august 2022. Besøkt 23. august 2022. 
  5. ^ «Kistefos Træsliberi - Riksantikvaren». 2. august 2022. Besøkt 23. august 2022. 
  6. ^ «Kistefos». www.kistefosmuseum.no. Besøkt 23. august 2022. 
  7. ^ Batalden, Tarjei Mo (16. juli 2020). «Kistefos museum femdoblet besøkstallet midt i korona-tiden». NRK. Besøkt 3. oktober 2021. «I fjor åpnet Dronningen museumsbygget «The Twist», som har fått internasjonal oppmerksomhet.» 
  8. ^ ««The Twist» vinner pris for arkitektur og ingeniørkunst». Magasinet Glass & Fasade. 6. januar 2021. Besøkt 3. oktober 2021. «Med et spenn på 60 meter slynger «The Twist» seg elegant over Randselva. Bygget har vekket enorm interesse fra alle verdenshjørner siden det sto ferdig i 2019. | Internasjonale Architizer kårer hvert år A+Awards-vinnere i mange ulike kategorier. | I 2020 har The Twist/Kistefoss Museum vunnet to av disse. I kategorien Typology: Cultural – Gallery & Exhibition Spaces vant de juryens pris og ble også «Popular Chioce Winner». | I kategorien Plus: «Concepts – Plus – Architecture +Engineering» vant de juryens pris.» 
  9. ^ Hotvedt, Signe Karin (2. oktober 2021). «Christen Sveaas vann million-krangel om museums-do». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 3. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]