Kiruna byforvandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sprekker i bakken i den gamle bydelen Ön.

Kiruna byforvandling eller Kiruna byflytting er det pågående prosjektet som innebærer flytting av deler av byen Kiruna i Norrbottens län i Nord-Sverige. Dette vil man gjøre på grunn av at gruvedriften i Kirunavaara skaper deformasjon av bakken, og at dette beveger seg mot byen. De ansvarlige i kommunen har besluttet at byens sentrum skal flyttes nordvest ved fjellet Luossavaara. Dette alternativet kalles det nordvestre alternativet.

Prosjektet har fått stor oppmerksomhet i media rundt om i verden.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gruvedriften i Kirunavaara skjer under jorden med såkalt skiverasbrytning. Dette innebærer at man sprenger løs og laster ut jernmalmen mens man lar resten bli liggende igjen. Gråberget fyller så igjen tomrommet malmen etterlater seg. Malmen i Kirunavaara heller i omtrent 60 grader inn mot Kiruna. Den bergmassen som ligger oppå malmen kalles hengevegg, mens den som malmen hviler på kalles liggevegg. Hellingen fra malmen gjør at gråberg fra hengeveggen raser inn og fyller igjen hulrommet som skapes ved malmbrytingen. Spenninger i fjellet gjør at berget ovenfor sprekker og deretter følger med nedover i hullene som oppstår. Dette sprer seg oppover, og markdeformasjoner oppstår, og blir med tiden til sprekker.

Kiruna ligger på hengesiden, og det er på grunn av dette byen må flyttes, slik at den ikke blir ødelagt av grunnendringene.

At markdeformasjoner oppstår, er en normal effekt av skiverasbrytning, og det har lenge vært kjent at bakken har blitt påvirket av gruvedriften i Kirunavaara. På 1970-tallet måtte man stenge av deler av bydelen Ön som lå nær uttaksområdet. Dette måtte man gjøre på grunn av spekker i bakken. Husene ble revet etter at de som bodde der flyttet. LKAB har tørrlagt søndre Luossajärvi for å unngå at endringer i fjellet skulle gjøre at vann fra sjøen lekket ned i gruven. Tørrleggingen ble påbegynt på 1990-tallet, og er nå avsluttet.

Historie[rediger | rediger kilde]

På slutten av 2003 informerte LKAB Kiruna kommune om at grunndeformasjonene fra gruvedriften spredde seg raskere enn man tidligere hadde trodd. I 2004 gikk Kiruna kommune ut med en pressemelding som redegjorde for forandringene som lå foran byen.

LKAB foreslo tidlig at byen skulle flyttes mot nordvest, der bakken ikke ligger i risikoområdet. Selskapet engasjerte arkitekten Anders Wilhelmson for å skissere sine visjoner om det nye Kiruna. Han la blant annet fram idéer om å bygge det gamle dagbruddet i Luossavaara inn i glass og anlegge en tropisk regnskog og et helårs skianlegg under dette taket.

Kiruna kommune besluttet at den nye sentrumsetableringen skal skje etter det nordvestre alternativet 8. januar 2007.[2] Beslutningen hadde ikke samlet, politisk oppslutning. Kirunapartiet reserverte seg, og Vänster og Centerpartiet avholdt seg fra å stemme. Beslutningen skulle vært tatt allerede 19. desember 2006, men på grunn av at forslaget møtte kraftig motstand fra Kirunapartiet og Vänsterpartiet,[trenger referanse] ble vedtaket anket til formannskapet.

Det nordvestre alternativet har møtt sterk kritikk, og har blitt omtalt som et upassende område for etablering av en by, og at beslutningen skal mangle forankring blant innbyggerne. [trenger referanse] Representanten Gunnar Selberg (C) organiserte i september 2008 en underskriftskampanje for å få en folkeavstemning om flyttingen. [3]

Det ble offentliggjort en første grovskisse fra kommunens byarkitekt Thomas Nylund 21. november 2007.[trenger referanse] Skissen viste byplanen for nordvestalternativet. Med på skissen var omtrentlige plasseringer for de bygningene som skal flyttes og bevares. I februar 2008 kom et nytt, mer detaljert forslag over sentrumsetableringen i nordvest.[trenger referanse]

I november 2007 begynte man å legge om avløpsledningene.[4]

Ledelsen i LKAB medlte 28. oktober 2008, i sammenheng med beslutningen om å etablere et nytt hovednivå på 1365 meters dyp i Kirunavaara, at selskapets kostnader for byforvandlingen i Kiruna beregnes til omtrent 12,5 milliarder kroner, og at selskapet skal stå for dette.[5]

Regjeringen godkjente prosjektet med å strekke jernbanen rundt Kirunavaara 27. november 2008.[6]

Kiruna rådhus[rediger | rediger kilde]

I oktober 2009 ble det rapportert at Kiruna rådhus kommer til å bli revet på grunn av LKAB:s gruvedrift. Alternativet hadde vært å flytte huset, men dette er ansett som for dyrt og komplisert.[7] [8]

Bygninger som skal bevares[rediger | rediger kilde]

Følgende bygninger skal bevares og flyttes til de nye områdene:[trenger referanse]

Tidsplan[rediger | rediger kilde]

  • 2008: Nye avløpsledninger skal være ferdige.
  • 2009: Den nye jernbanestrekningen forbi Kirunavaara påbegynnes.
  • 2012: Jernbanen forbi Kirunavaara skal være ferdigstilt.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK: Flyttingen av Kiruna fascinerer arkitekter over hele verden
  2. ^ Tidningarnas Telegrambyrå (8. januar 2007). «Klart med Kirunas flytt». Dagens Nyheter. Arkivert fra originalen 3. februar 2009. Besøkt 3. januar 2009. 
  3. ^ Åsa Poromaa (22. september 2008). «Vill folkomrösta om flytten». Norrbottens-Kuriren. Besøkt 3. januar 2009. [død lenke]
  4. ^ Jessica Rosengren (23. november 2007). «Kirunaflytten är igång». Norrländska Socialdemokraten. Besøkt 3. januar 2009. 
  5. ^ Sandor Berglund (30. oktober 2008). «Ingen kris här, inte!». Norrländska Socialdemokraten. Besøkt 4. januar 2009. 
  6. ^ «Regeringen godkänner projekt för ny järnväg förbi Kiruna». 27. november 2008. Arkivert fra originalen 25. mai 2012. Besøkt 4. januar 2009. 
  7. ^ Kirunas stadshus ska rivas-Byggnadsvårdsbloggen
  8. ^ Stillsamt motstånd räddar inte Kiruna stadshus, Norrbottens kuriren 11. februar 2011

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]