King Hu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
King Hu
Født29. apr. 1932Rediger på Wikidata
Beijing
Død14. jan. 1997Rediger på Wikidata (64 år)
Taipei
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, skuespiller, filmskuespiller, regissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetTaiwan
UtmerkelserGullhesten for beste regi (1979) (for: Legend of the Mountain)[1]
Aktive år1956
IMDbIMDb

King Hu (også kjent som King Wu, kinesisk: 胡金銓; pinyin: Hú Jīnquán, jyutping Wu4 Gam1-cyun4 ; født 29. april 1931 i Beijing; død 14. januar 1997 i Taipeh, Taiwan) var en kinesisk filmregissør og manusforfatter som virket i Hongkong og Taiwan.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hus bestefar var guvernør av Henan mot slutten av Qingdynastiets tid. I 1949 emigrerte King Hu til Hongkong. Der, etter veksling mellom flere jobber, begynte han i 1958 i Shaw Brothers Studio, som set-arbeider, skuespiller, manusforfatter og regiassistent. Han samarbeidet med regissør Li Han-Hsiang blant annet om den populære filmen The Love Eterne (1963).

I 1965 regisserte Hu sin første film: Sons of the Good Earth. Hans andre film, Come Drink With Me, ble i 1966 en stor suksess og ble med tiden en kultklassiker innen wuxiasjangeren. Dette gjennomgrudde gjorde det mulig for Hu å forlate Shaw Brothers. I 1967 kom nok en fremgangsrik wuxia, Dragon Gate Inn, innspilt på Taiwan.

1969 begynte arbeidet med A Touch of Zen, som ikke ble ferdig før i 1971. Denne filmen er i ettertid blitt betraktet som King Hus mesterverk, og ble premiert ved blant annet Filmfestivalen i Cannes. Etterpå regisserte Hu både for Shaw Brothers og i et eget produksjonsselskap, men ingen av dem gjorde det så godt som hans tidligere wuxiafilmer Come Drink With Me, Dragon Gate Inn og A Touch of Zen, trass i en del gode anmeldelser.

I 1990 prøvde King Hu seg på et comeback i wuxia-sjangeren med filmen Swordsman. Etter et sammenstøt med produsenten av filmen Tsui Hark forlot han produksjonen, slik at filmen måtte gjøres ferdig uten ham. Ikke desto mindre nevnes han i Swordsmans sluttkrediteringer.

De siste ti år av livet tilbragte han i Los Angeles. Han døde av slag i Taiwan under forberedelsene til en ny film.

Stil og innflytelse[rediger | rediger kilde]

King Hus tidlige wuxia-filmer har senere oppnådd en slags kultstatus. De fikk betydelig innflytelse innen østasiatisk film. Dette gjelder allerede Come Drink With Me, som nok var i stor grad «Shaw Brothers-stil», men hadde mye som skulle regnes som typiske King Hu-elementer. Men særlig Dragon Gate Inn og A Touch of Zen var filmer hvorved Hu revolusjonerte wuxiafilmen. Kampscenene fikk en hittil ukjent intensitet. Men samtidig var de mer realistiske, trass i bruken av voldsomme koreografiske grep som fikk frem slosskjempenes overnaturlige krefter. Inspirert av den kinesiske opera betraktet Hu kampen som en form for dans. Derfor kunne Cheng Pei-pei ende opp med en pris for danseprestasjonene i Come Drink With Me. Et annet eksempel på slike kampscener er kampen i bambusskogen i A Touch of Zen.

En annen særegenhet hos Hu er heltinnene; kvinnene opptrådte med samme hardhet som de mannlige helter, men uten å miste sin femininitet. Hu regnes som oppdageren av de kvinnelige kampfilmtalentene Cheng Pei-pei (Come Drink With Me), Polly Kuan (Dragon Gate Inn) og Hsu Feng (A Touch of Zen).

Mange, kanskje alle, av de direkte påfølgende årtiers wuxiafilmer kan sies å være tungt påvirket av King Hu, som for eksempel Tiger and Dragon og House of Flying Daggers.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.goldenhorse.org.tw[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]