Kinesiotape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kinesiotape på nakke

Kinesiotape blir også omtalt som kinesiologitape og er en elastisk bomullstape med akryllim, som brukes til behandling av smerteplager i muskel-skjelettsystemet.

Kinesiotape har ikke vist bedre effekt enn narretape eller placebo.[1]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kinesiotape brukes primært i forbindelse med behandling av smerteplager i muskel-skjelettsystemet. Tapen er myk og svært elastisk, og gir derfor liten støtte. Den brukes derfor ikke på samme måte som uelastisk sportstape (overtråkk, avlastning etc.).

Kinesiotape er mest brukt av terapeuter som jobber med smerteplager i muskel-skjelettsystemet, og som har gått på kurs i bruk av kinesiotape.

Kinesio IP, LLC eier varemerkene KINESIO og KINESIO TAPING.

Effekt[rediger | rediger kilde]

En stor systematisk vitenskapelig oversiktsartikkel i Journal of Physiotherapy fra 2013 støtter ikke bruk av Kinesiotape som behandling i klinisk praksis.[1] Sett under ett var Kinesiotape ikke mer effektivt enn narretaping / placebo. I de studiene hvor Kinesiotape viste en bedre effekt enn kontrollgruppene, var effektstørrelsene små og ikke klinisk signifikant, og studiene var av for lav kvalitet til å kunne si noe sikkert om effekten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Tapen ble første gang sett på japanske idrettsutøvere i OL i 1988, men det var først under OL i Beijing i 2008 at det virkelig ble fart i bruken av kinesiotape, da det ble donert bort 50.000 ruller kinesiotape til de olympiske utøverne. Dette var vellykket sett ut fra et forretningsperspektiv.[2] Påstandene om effekt har imidlertid blitt møtt med en del skeptisisme på grunn av manglende vitenskapelig dokumentasjon[3].

Siden 2008 har man sett idrettsutøvere i hele verden bruke kinesiotape, blant annet syklisten Lance Armstrong og senest fortballspillerne Gareth Bale, Gianluigi Buffon og Mario Balotelli.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Parreira, Patrícia do Carmo Silva; Costa, Lucíola da Cunha Menezes; Hespanhol Junior, Luiz Carlos; Lopes, Alexandre Dias; Costa, Leonardo Oliveira Pena (1. mars 2014). «Current evidence does not support the use of Kinesio Taping in clinical practice: a systematic review». s. 31–39. doi:10.1016/j.jphys.2013.12.008. Besøkt 2. februar 2016. 
  2. ^ Staff, ABQJournal News. «Updated: Taping America's athletes». www.abqjournal.com. Besøkt 2. februar 2016. 
  3. ^ «Olympics-Scientists sceptical as athletes get all taped up». 31. juli 2012. Besøkt 2. februar 2016. 
  4. ^ "Kinesio tape: the latest must-have treatment for sports injuries"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]